Mainos
Mainos

Finnairin lakko alkaa aamulla

Finnairin lentolakko alkaa huomisaamuna kello 4. Sovittelua jatketaan huomenna iltapäivällä.

Finnairin lentoemäntien ja stuerttien lakko pysäyttää yhtiön matkustajaliikenteen lähes kokonaan neljältä aamulla.

Lakon alkaminen varmistui, kun neuvottelut Finnairin ja Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen välisen kiistan ratkaisemiseksi päättyivät tuloksettomina keskiviikkoiltana.

Työtaistelu voi pysäyttää Suomesta lähtevän ja täällä lennettävän liikenteen. Ulkomailla olevat koneet lennetään normaalisti takaisin kotimaahan.

Lakon pituudesta ei ole tietoa. Neuvotteluja kuitenkin jatketaan huomenna kello 13.

Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan osapuolten näkemyserot olivat hyvin kaukana toisistaan. Hän aikoo kuitenkin selvittää yhä mahdollisuutta jättää kiistassa sovintoesitys.

Neuvotteluihin osallistuivat myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n työmarkkinajohtaja Seppo Riski.

Kumpikaan osapuoli ei joustanut

Kumpikin osapuoli katsoi illalla, ettei etenemistä tapahtunut.

Finnairia edustavan Palvelualojen toimialaliiton toimitusjohtajan Peter Forsströmin mukaan sopu oli neuvottelujen päätyttyä yhtä kaukana kuin niiden alkaessa.

SLSY ilmoitti eilen aloittavansa työtaistelun, mikäli työnantaja ei peräänny päätöksestään palkata 500 uutta työntekijää tytäryhtiö Aeron huonomman sopimuksen piiriin. Tuloksena olisi tilanne, jossa osa henkilökunnasta työskentelisi alemmilla palkoilla ja huonommilla työehdoilla.

SLSY:n puheenjohtaja Mauri Koskenniemi piti selvänä, että työtaistelua ei myöskään lykätä, jos ratkaisua ei nyt synny.

Lomalennot yritetään lentää

Finnairin Lomaliikenteen johtaja Kaisa Vikkula perusteli linjaa kilpailutilanteella.

- Meidän lähtökohtanamme on ollut koko ajan luoda uusia työpaikkoja samanlaisilla työehdoilla kuin kilpailijoilla.

Vikkulan mukaan reittilentoja pyritään lentämään "mahdollisimman hyvin". Lomalennot yhtiö uskoo kykenevänsä hoitamaan.

Koskenniemi ei usko lomalentojen toteutumiseen.

- Siellä on muutama esimies, joiden avulla he pystyvät muutaman lennon lentämään.

Kiista voi laajentua liittojen tukilakkoihin

Lakon vaikutus on tuntuva, sillä Finnairin koneilla lentää päivittäin 20 000-30 000 matkustajaa.

Lakko voi myös laajentua. SLSY on käynyt keskusteluja mahdollisista tukitoimista sekä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton että Ilmailualan unioni IAU:n kanssa.

AKT:n puheenjohtaja Timo Räty osallistui myös neuvotteluihin. Sekä Räty että Koskenniemi viittasivat kuljetusliittojen keskinäiseen "kaveria ei jätetä" -sopimukseen.

Pääministeri Matti Vanhanen vetosi iltapäivällä osapuoliin lakon välttämiseksi. Jo tiistaina hallitus esitti vastaavan vetoomuksen, koska lakko vaikeuttaa muun matkustajaliikenteen lisäksi myös esimerkiksi Lahden EU-huippukokouksen toteutumista.

Finnair: Eniten lakosta kärsii kaukoliikenne

Lentoemäntien ja -stuerttien lakko supistaa eniten Finnairin kaukoliikennettä ja Euroopan reittiliikennettä. Kotimaan lennoistakin pystytään hoitamaan vain 10 prosenttia, Finnair tiedotti keskiviikkona.

Kaukokohteista yhtiö joutuu peruuttamaan kaikki lennot seitsemään Aasian-kohteeseen sekä New Yorkiin. Rahtilennon Pekingiin yhtiö pystyy hoitamaan.

Kotimaan kohteista Finnair liikennöi poikkeusaikatauluin Ouluun, Kuopioon ja Tampereelle. Noin 90 prosenttia kotimaan lennoista jää hoitamatta.

Myös osaan Euroopan kohteista Finnair pystyy jatkamaan liikennöintiä poikkeusaikatauluin. Liikennöinti jatkuu ainakin Tukholmaan, Tallinnaan, Brysseliin, Lontooseen ja Pariisiin.

Finnairin tiedotuspäällikön Usko Määtän mukaan lakon vaikutukset EU:n Lahden huippukokoukseen pyritään minimoimaan. Finnairilla on perjantaina yksi lento Brysselistä ja yhtiön belgialainen yhteistyökumppani SN Brussels lentää useamman kerran Helsingin ja Brysselin väliä.

Lomalentoihin aikataulumuutoksia

Finnairin A350-mallinen Airbus-lentokone

Sen sijaan kaikki lomalentonsa Finnair pystyy hoitamaan, mutta niidenkin aikatauluihin tulee muutoksia. Yhtiö hoitaa osittain lomalennot vuokraamalla ulkomaisia lentokoneita miehistöineen. Myös reittiliikenteessä yhtiö pyrkii käyttämään vuokrajärjestelyjä.

Finnair on luvannut joustaa lentovarausten muutoksissa lipputyypistä riippumatta tämän viikon ajan. Asiakkaiden kannattaa ottaa yhteyttä matkatoimistoonsa tai Finnairiin.

Matkatoimistot varautuivat lentolakon alkamiseen

SAS-ryhmään kuuluvan suomalaisen lentoyhtiön Blue1:n koko tämän viikon lennot on buukattu lähes täyteen. Blue1:n lennot ovat yleensäkin olleet aika varattuja, mutta nyt tungosta ovat lisänneet entisestään juuri alkaneet syyslomat.

- Varsinkin kaikki etelän koneet ovat aivan täynnä, yhtiön viestintäjohtaja Tom Christides kertoi. Lisää asiakkaita ei lennoille juuri mahdu, eikä missään ole koneita piilossa, hän huomautti.

- Viimeisetkin hajapaikat menevät, jos Finnairin lakko alkaa, mutta muuten Blue1 ei pysty auttamaan matkalle haluavia asiakkaita, Christides sanoi kun lakon alkaminen oli vielä epävarmaa.

Toimitusjohtaja Mika Helenius Air Finlandista oli käynyt lakon varalta alustavia neuvotteluja matkatoimistojen kanssa.

- Toimistot ovat kovin huolissaan mahdollisen lakon alkamisesta. Ne ovat ottaneet meihin yhteyttä ja kyselleet, voimmeko järjestää lentoja heidän asiakkailleen, jos lakko alkaa. Helenius ei halunnut kertoa neuvottelujen tuloksista, sillä lakon alkaminen oli vielä tuolloin epävarmaa.

Air Finlandin omat lentomatkustajat olivat myös kyselleet huolestuneina, vaikuttaisiko lakko jotenkin heidän lentoihinsa. Heleniuksen mukaan Finnairin lakko voi aiheuttaa joitakin myöhästymisiä muidenkin yhtiöiden lentoihin.

Lakko tuntuu myös rautateillä

VR:n puhelinpalvelussa oli tänään huomattavasti normaalikeskiviikkoa kiireisempää. Tiedotuspäällikkö Leena Linnamäki uskoi, että juniin mahtuu vielä matkustajia, jotka eivät pääse lennoilleen.

- Jotkut viikonloppujunat ovat kyllä aika täynnä.

Huomiseksi VR oli myynyt huomattavasti enemmän lippuja kuin tavallisesti torstaisin. Linnamäki arveli syyslomia yhdeksi syyksi, vaikka lakon pelkokin oli saattanut vaikuttaa lipunmyyntiin.

- Onneksi syyslomat ajoittuvat aika pitkälle ajalle. Osa kouluista pitää syyslomia jo tällä viikolla, mutta pääkaupunkiseudulla monet pitävät lomia vielä ensi viikollakin, Linnamäki tiesi.

Salama: Lakot eivät ole ennen koskeneet tilauslentoja

Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Jukka Salama ei muistanut lähimenneisyydestä kovin pitkiä lentolakkoja, eikä ylipäänsä lakkoja, jotka olisivat koskeneet tilauslentoja.

- Aikaisemmin Finnairin lakot ovat peruuttaneet reittivuoroja, mutta eivät tilauslentovuoroja, Salama muisteli.

Aurinkomatkoissa varauduttiin keskiviikkoiltana lakon alkuun ja tehtiin korvaavia suunnitelmia.

- Täällä nyt organisaatio istuu ja päivystää niin kauan, että saadaan lopullinen vastaus ensin siitä tuleeko lakko, ja sitten tietoa korvaavista lennoista, Salama kertoi ennen lakon varmistumista.

Aurinkomatkojen päämääränä on saada tilauslennot hoidetuksi jollakin lailla. Taustatöitä tehtiin kiireisesti ja lentokoneita etsittiin ympäri Eurooppaa. Huomenna oli matkaan lähdössä lähes tuhat tilauslentomatkustajaa, ja viikonloppuna vielä enemmän. Kaikille matkustajille pyrittiin etsimään meno- ja paluulentoja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme