Mainos
Mainos

FinnWatch: Suomalainen elohopea voi päätyä kehitysmaihin

Suomi on Euroopan unionissa merkittävä elohopean tuottaja. Elohopean ostajan on taattava, ettei se päädy Euroopan ulkopuolelle. FinnWatchin mukaan tätä on kuitenkin mahdoton valvoa globaaleilla markkinoilla.

Suomesta viety elohopea voi päätyä kehitysmaihin vaarallisin seurauksin, katsoo kansalais- ja ay-järjestöjen verkosto FinnWatch tuoreessa raportissaan. Varsinkin kaivosteollisuudessa käytetty elohopea aiheuttaa kehitysmaissa pahoja ympäristöongelmia ja terveyshaittoja.

Suomi on Euroopan unionissa merkittävä elohopean tuottaja. Elohopeaa myy tätä nykyä ainakin Kokkolassa toimiva sinkkitehdas Boliden. Sen asiakkaiden on taattava, että elohopea ei päädy Euroopan ulkopuolelle. FinnWatchin mukaan tätä on kuitenkin mahdoton valvoa, koska elohopea kiertää globaaleilla markkinoilla myyjältä toiselle.

Ruotsi on jo kieltänyt metallisen elohopean viennin. Euroopan unionin komissio on ehdottanut elohopean vientikieltoa vuoteen 2011 mennessä.

FinnWatchin mukaan kaupan salliminen Suomessa tukee markkinoita, jotka edesauttavat elohopean käyttöä kehitysmaissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot