Mainos

Firmoille esitetään lupaa tutkia alaisten sähköpostia

Tietosuojavaltuutettu ei ole vielä virallisesti kommentoinut lakiesitystä.

Esitys uudeksi sähköisen viestinnän tietosuojalaiksi saa sekä yrityksiltä että viranomaisilta pääsääntöisesti hyvän vastaanoton.

Laki antaisi mahdollisuuden kaikille omaa palvelinta käyttäville yhteisöille, kuten yrityksille ja yliopistolle tarkkailla käyttäjien tietoliikennettä väärinkäytösten paljastamiseksi.

Toteutuessaan laki antaisi työnantajalle muun muassa oikeuden tutkia sähköpostien lokitietoja, siis kuka lähetti viestin ja kenelle, mikäli aihetta ilmenee.

- Tässä esitysluonnoksessa esitetty oikeus käsitellä tunnistamistietoja ei ole yleinen tarkastusoikeus, vaan se on kohdistettu vain vakavimpiin väärinkäytöstapauksiin, neuvotteleva virkamies Jussi Mäkinen Liikenne ja viestintäministeriöstä kertoo.

Lakiesitystä kommentoineet yritykset pitivät sitä pääsääntöisesti hyväksyttävänä.

- Siinä on määritelty hyvin tarkat olosuhteet silloin milloin voidaan tunnistetietoihin yhtiön osalta puuttua ja on tietysti tärkeää että tällaisia kysymyksiä käsitellään yhteistyössä henkilöstön kanssa, tietoyhteiskuntasuhteiden johtaja Mikko Alkio Microsoft oy:stä kertoo.

Vaikutusvaltaisimpien yritysten mielestä uusikaan laki ei välttämättä takaisi riittäviä valtuuksia.

Esimerkiksi Nokian tulkinnan mukaan on ongelmallista, että uusi laki mahdollistaisi sähköpostien lokitietojen tarkastelemisen vain niiltä henkilöiltä, joilla on asemansa puolesta pääsy yrityssalaisuuksiin.

Eli jos tietoja siis urkkisi joku muu kuin vastuuasemassa oleva henkilö, eikä tapaukseen liittyisi varsinaista tietomurtoa, ei laajennetuista valtuuksista olisi väärinkäytösten selvittelyssä paljoakaan hyötyä.

Mikäli laki menee läpi ja sen myötä sähköpostien lokitietojen tarkkailu mahdollistuu, voi tietää se toimintaa valvovalle tietosuojavaltuutetulle rutkasti lisätyötä ilman lisäresursseja.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertoi MTV:n uutisille että asia tulee puida vielä perustuslakivaliokunnassa juurta jaksain, ja että virallinen kannanotto asiasta on luvassa ensi viikolla.

Lähiaikoina on odotettavissa myös kansalaisten sähköisten oikeuksien puolesta kamppailevan EFFI ry:n kriittinen, jopa kitkerä lausunto.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot