Mainos
Mainos

Forssaan miljoonien laitos, jonka toivotaan pysyvän sammuneena

Forssassa avattiin tänään Suomen suurin varavoimala.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin uutta 110 miljoonaa euroa maksanutta varavoimalaa tarvitaan, jos esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimala seisahtuisi. Ilman varavoimaa koko sähköverkko kaatuisi.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoo, että tuuli- ja aurinkovoiman lisääminen tekee sähköverkosta haavoittuvamman.

- Kun ei tuule tai aurinko paista, niin silloin saatetaan ajautua isoihinkin ongelmiin, ellei ole olemassa nopeasti käyttöön saatavaa varavoimaa.

Vapaavuori huomauttaa, että yhteiskunta on muuttumassa entistäkin riipuvaisemmaksi sähköstä.

-En usko että kovin usein investoidaan yli sata miljoonaa sellaiseen laitokseen, jonka osalta investori itsekin toivoisi, että sitä ei tarvitsisi koskaan käyttää. Kysymys on nimensä mukaisesti varavoimasta, kommentoi Vapaavuori.

Sähkönverkon kaatuminen maksaa yhteiskunnalle sata miljoonaa euroa tunnissa eli Forssan varavoimala maksaa itsensä kerralla takaisin jos se pystyy kerran pelastamaan valtakunnan sähköverkon.

Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen toteaa, että kantaverkkoyhtiöllä on tämän vuosikymmenen aikana kokonaisuudessaan noin 1,7 miljardin euron investoinnit.

Suomen suurimman varavoimalan kaasuturbiinit jyrähtävät käyntiin kymmenessä minuutissa, jos sähköverkko uhkaa kaatua.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot