Mainos
Mainos

Fortumille ei sakkoja Naantalin öljypäästöstä

Turun käräjäoikeus tuomitsi kuitenkin neljä Fortumin työntekijää päiväsakkoihin vuonna 2001 Naantalin jalostamolla sattuneesta öljypäästöstä.

Fortum Oil Oy (nykyisin Neste Oil Oyj) on selvinnyt ilman yhteisösakkoa Naantalin jalostamon öljyvuodosta joulukuussa 2001. Sen sijaan Turunseudun käräjäoikeus tuomitsi neljä henkilöä sakkoihin. Öljyvuoto sotki muun muassa Ruissalon Natura-alueen rantoja.

Oikeus katsoi, että vahinko pääsi tapahtumaan, koska yhtiö ei ollut riittävästi huomioinut erittäin vaativassa toimintaympäristössä havaittuja riskejä. Organisaatiossa on myös ilmennyt huolimattomuutta ja vastuusuhteiden epäselvyyttä. Yhtiö on kuitenkin pyrkinyt selvittämään virheen ja hoitanut asianmukaisesti korvaus- ja ennallistamisvelvoitteensa. Sen vuoksi riittäviä perusteita yhteisösakon tuomitsemille ei oikeuden mukaan ole.

Öljynsiirron aikana yhden venttiilin auki unohtanut työntekijä sai tuottamuksellisesta ympäristön turmelemisesta 60 päiväsakkoa eli yhteensä 1800 euroa. Kolme esimiesasemassa olevaa henkilöä saivat sakkoa 720, 960 ja 1720 euroa.

Fortum: "Sakko olisi ollut kohtuuton"

-Syyttäjän vaatimuksiin nähden olemme tyytyväisiä, kommentoi entisen Fortumin, nykyisen Neste Oilin viestintäpäällikkö Timo Tunturi käräjäoikeuden tuomiota.

Syyttäjä vaati yhtiölle vähintään yli 400 000 euron yhteisösakkoa. Yhteisösakkoa voidaan tuomita 850-850000 euroa.

-Sakko olisi ollut kohtuuton, eikä se meidän ymmärtääksemme olisi ollut edes lain hengen mukaista, sillä yhtiö ei ole saavuttanut vahingosta mitään taloudellista hyötyä.

Tunturi myöntää kuitenkin, ettei yhtiöllä ole varaa "paukutella henkseleitään", koska venttiili unohtui auki öljynsiirron aikana jo kolmatta kertaa.

Jottei neljättä tulisi, Naantalin jalostamolla on parannettu sekä suojarakenteita että toimintaohjeita.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 29.04.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme