Mainos
Mainos

Fortumin Lilius pitää kiinni optioista

Toimitusjohtaja Mikael lilius sanoo keskustelevansa työehdoista ainoastaan työnanatajansa Fortumin kanssa. Liliusta kuultiin tänään Fortumin jättioptioista. Presidentti Halonenkaan ei lähtisi muokkaamaan Fortumin optiojärjestelyjä.

Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius ei luovu optioeduistaan vapaaehtoisesti. Lilius kertoi eduskunnan talousvaliokunnan kuulemisesta poistuessaan, että hän keskustelee työehdoistaan vain yhtiön hallituksen kanssa.

Liliuksen mukaan asiasta ei suoraan edes keskusteltu talousvaliokunnassa.

Halonen: Optioista ei tarvitse luopua

Presidentti Tarja Halonen ei yhdy vaatimukseen, että Fortumin johdon pitäisi luopua optioistaan. Hän totesi Kirkkonummen-vierailullaan, että oikeusvaltiossa on pidettävä kiinni tehdyistä sopimuksista. Tulevaisuutta ajatellen voidaan hänen mielestään toki käydä keskustelua siitä, ovatko optiot oikea sitouttamiskeino vai ei.

-Demokratiassa tehdään sekä viisaita että vähemmän viisaita päätöksiä, Halonen sanoi.

Valtio voisi puuttua

Valtio voisi viedä tahtonsa läpi järjestämällä uuden yhtiökokouksen ja antamalla potkut Fortumin nykyiselle hallitukselle.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mielestä se olisi megaluokan vastalause yritykselle, jonka pörssiarvo on kymmenkertaistunut muutamassa vuodessa ja jonka johto ei ole tehnyt virheitä. Pekkarinen puolusti voimakkaasti Liliusta.

- Lilius tuli taloon monta vuotta sen jälkeen, kun optiojärjestelmä otettiin käyttöön. Miten Liliusta voisi syyttää siitä, mitä tapahtui, ennen kuin hän tuli taloon?

Pekkarinen arvioi, että mahdollisia virheitä voi etsiä korkeintaan optiojärjestelmän hyväksyjistä ja toimeenpanijoista.

"Sovittelu ei onnistu"

Pekkarinen oli Fortumin optioista eduskunnan talousvaliokunnan kuultavana eilen. Hän sanoi kokouksesta poistuessaan, ettei näytä siltä, että Fortumin johdolla olisi mitään kiinnostusta vapaaehtoiseen sovitteluun.

Pekkarisen mukaan myöskään poikkeuslaki ei tule kyseeseen.

Jos eduskunta haluaa kaikesta huolimatta viedä asian käräjille, Pekkarinen on siihen valmis.

- Suostun kuitenkin vain sillä ehdolla, että eduskunta ottaa vastuun tällaisen operaation kaikista seurauksista.

Pekkarinen ennakoi, ettei prosessissa kävisi kovinkaan hyvin.

- Tähän liittyy niin suuria riskejä yhtiön kannalta ja valtion omistajaohjauksen periaatteiden noudattamisen kannalta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 13.10.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme