Mainos

Fradkov: Venäjä ottaa käyttöön puutullit

Venäjän pääministerin mukaan maa ottaa käyttöön kiistellyt puutullit, mutta haluaa ottaa huomioon myös suomalaiset näkökohdat.

Venäjä aikoo ottaa käyttöön raakapuun vientitullit. Venäjän pääministeri Mihail Fradkov vahvisti tänään Helsingissä, että tämä on varma asia. Taustalla on se, että venäläiset yritykset haluavat jalostaa puuta omalla alueellaan.

Puutullit olivat keskeinen asia Fradkovin ja pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) keskusteluissa. Fradkov kävi Suomessa päivän vierailulla.

Keskustelujen jälkeen Fradkov korosti, että Venäjä haluaa ottaa huomioon myös suomalaiset näkökohdat. Venäjä on valmis harkitsemaan puunjalostusteollisuudessa tarvittavien teknisten laitteiden tuontitullien alentamista ja myös investointien helpottamista. Mahdollista on keskustella myös siirtymäajoista ja siitä, mille puulajeille tulleja määrätään.

Sinänsä Venäjältä ei odotettukaan mitään luopumista tulliajatuksesta. Liioin ratkaisua ei ollut tiedossakaan, sillä varsinaisia neuvotteluja käydään Venäjän ja EU:n kesken.

Vanhanen: Suomi huolissaan

Vanhanen korosti, että Suomi on hyvin huolissaan Venäjän puutullisuunnitelmista. Päätöksellä olisi haitalliset vaikutukset Suomen kansantalouteen. Tullit vahingoittaisivat hänen mielestään myös metsäalan yhteistyötä maiden kesken.

Vanhanen huomautti, että EU ja Suomi pitävät tulleja niiden sitoumusten vastaisena, joista Venäjä on sopinut EU:n kanssa ehtona Venäjän jäsenyydelle Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. Hän kertoi rohkaisseensa Venäjää neuvottelemaan asiasta EU:n kanssa.

Venäjän puutullit

- Odotamme Venäjältä ratkaisua, jolla ei ole kielteisiä vaikutuksia teollisuudellemme ja joka turvaisi nykyisten kauppaehtojen säilymisen eri puutavaralajien osalta pysyvällä tavalla, hän tiivisti.

Puutulleilla katsotaan olevan suuri merkitys suomalaiselle puunjalostusteollisuudelle. Viidennes kotimaisen teollisuuden käyttämästä raakapuusta tulee Venäjältä. Tullien käyttöönotto lopettaisi puun tuonnin Venäjältä käytännössä kokonaan. Syntyvää vajetta taas ei pystyttäisi korvaamaan kotimaisella puulla.

Tiedotustilaisuudessa käsiteltiin lyhyesti myös suomalaisyrityksen ja venäläisviranomaisten kiistaa Kronstadtissa. Fradkov mainitsi diplomaattisesti, että suomalainen hanke osui suuren kansallisen hankkeen tielle. Hän tosin muistutti, että tässäkin asiassa lähdetään Venäjän lainsäädännöstä.

Venäjä tuonnissa ykkönen

Muutoin Vanhanen ja Fradkov korostivat maiden yhteistyön merkitystä. Vanhanen luonnehti, että vierailuvaihdot ovat erittäin tiiviitä. Fradkovin hän tapasi viimeksi syksyllä Moskovassa.

Maiden taloussuhteiden merkityksestä kertoo Vanhasen mielestä jotain se, että Venäjä oli viime vuonna Suomen kolmanneksi tärkein vientimaa. Tuontimaana se oli ykkönen. Maiden kauppavaihto oli viime vuonna 14 miljardia euroa. Suomalaisyritykset ovat investoineet Venäjälle kahden miljardin euron arvosta.

Myös Fradkov kehui yhteistyömahdollisuuksia. Venäjä on hänen mukaansa kiinnostunut varsinkin huipputekniikasta. Fradkov kertoi tuoneensa esiin myös ajatuksen Venäjän mahdollisesta osallistumisesta uuden ydinvoimalan rakentamiseen Suomessa.

Fradkov tapasi ennen lähtöään myös presidentti Tarja Halosen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 29.05.2007)

(Kauppalehden talousuutiset 29.05.2007)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot