Mainos
Mainos

Fyysikot Turussa

Proteiinien ja DNA:n fysiikka, tuhoa aiheuttavat hyökyaallot ja optisen kuidun ultralyhyet pulssit ovat puheenaiheina, kun fysiikan alan johtavat tiedemiehet ovat kaksi päivää koolla Turussa.

Suomen Fyysikkoseuran vuotuiset Fysiikan päivät alkoivat tänään Turun teknologiakeskuksessa. Päivillä on noin 430 osanottajaa. Kutsuttuja esitelmöitsijöitä on kahdeksan. He ovat kansainvälinen joukko alansa johtavia tiedemiehiä. Esitelmien aiheet ovat monipuolisia ja ajankohtaisia. Kansantajuisesti ilmaistuna niiden aiheet liikkuvat hyökyaalloista auton jousitukseen ja vedystä muuntajiin.

Yhdysvaltalainen professori David Campbell osoittaa esitelmässään, miten kaaoksen vastakohtana voi syntyä spontaanisti myös koherenssia eli yhteenkuuluvuutta. Esimerkkinä Campbell mainitsee pitkiä matkoja muuttumattomina kulkevat solitoni-aallot. Niitä löytyy valtamerestä laajoina hyökyaaltoina. Samaan ilmiöön kuuluvat myös tietoliikenteessä käytettävät optisen kuidun aallot.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme