Mainos

Gallup: Keskustasta suurin puolue

MTV3:n uutisten vaaligallupin mukaan Keskusta on nousemassa suurimmaksi puolueeksi sekä kannatusprosentiltaan että eduskuntapaikkojen mukaan.

Keskusta on nousemassa maan suurimmaksi puolueeksi niin kannatusprosentiltaan kuin eduskunnan paikkaluvultaankin. Tämä ilmenee MTV3:n uutisten syys- lokakuussa tehtyjen vaalipiirikohtaisten gallupien yhteenvedosta. Suomen Gallupin tekemien mielipidetiedustelujen perusteella Keskusta on saamassa uuteen eduskuntaan 54 kansanedustajaa nykyisten 48:n sijaan.

Päähallituspuolueet SDP ja Kokoomus ovat puolestaan säilyttämässä nykyiset asemansa. SDP saisi 52 kansanedustajaa kuten edellisvaaleissa ja Kokoomus 45 edustajaa, joka on yksi vähemmän kuin viime vaaleissa.

Vaalipiirikohtaisten mielipidetiedustelujen yhteenvedon perusteella vaalien häviäjiä ovat Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit. Vasemmistoliitto on menettämässä 2 edustajapaikkaa, ja kristilliset puolestaan peräti 4 paikkaa nykyisestä kymmenestä. Myös Ruotsalainen Kansanpuolue on menettämässä yhden paikan nykyisestä 12:sta paikasta. Gallupin mukaan Perussuomalaiset menettäisivät ainoan paikkansa, joka on Vaasan vaalipiirissä.

Keskustan ohella kansanedustajapaikkojensa määrää olisi lisäämässä vihreät. He saisivat kolme lisäpaikkaa, jolloin kansanedustajamäärä nousisi 14:sta.

Keskusta SDP:n ohi myös kannatusprosenteissa

Myös kannatusprosenteissa Keskusta on ohittanut SDP:n. Vaalipiirigallupin yhteenvedon mukaan Keskusta saisi 24,5 prosenttia äänistä, jossa on 2:n prosenttiyksikön nousu viime vaaleihin. SDP jäisi keskustasta prosenttiyksikön 23,5 prosentin kannatuksellaan. Viime vaaleihin siinä on nousua 0,6 prosenttiyksikköä. Kokoomuksen kannatus on viime vaalien tasolla, nyt 20,8 prosenttia.

Sen sijaan Vasemmistoliiton kannatus on vajaan prosenttiyksikön viime vaaleja alempi eli tasan 10 prosenttia.
Vihreät ovatkin kisaamassa tiukasti vasemmistoliiton kanssa; kannatus on nyt 8,7 prosenttia, jossa 1,4 prosenttiyksikön nousu viime vaaleihin.

RKP:n ja Kristillisdemokraattien kannatus on viime vaalien tasoa; RKP:lla 5,1 prosenttia ja kristillisillä 4,3 prosenttia. Muiden puolueiden kannatus on laskussa. Viime vaalien runsaan kuuden prosentin kannatus on laskemassa 3:een prosenttiin.

Suomen Gallup Oy:n tekemät kyselyt vaalipiireissä tehtiin 2.9-4.10 välisenä aikana. Kussakin vaalipiirissä otos oli 1 000 henkilöä. Valtakunnallinen kannatusprosentti laskettiin vaalipiirikohtaisten tulosten perusteella, jotka painotettiin valtakunnallisten äänimäärien suhteen.

Tutkimuksen virhemarginaali on + - 1 %-yksikkö suurimpien puolueiden kohdalla.

(Kymmenen uutiset 16.10.2002)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot