Mainos
Mainos

Galluptalot: Kyselyt siivittivät persut jättivoittoon

Suuret galluptalot – TNS Gallup ja Taloustutkimus – uskovat perussuomalaisten massiivisen äänivyöryn johtuvan pitkälti gallupeista.

– Ilman gallupeja tästä perussuomalaisten ilmiöstä ei tietäisi kukaan. Menestys on ruokkinut menestystä, ja kohonneista luvuista uutisointi on auttanut kannatuksen kasvua, sanoo tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta

TNS Gallupin toimialajohtaja Juhani Pehkonen uskoo, että vaalitulos olisi ollut aivan toinen, jos vuoteen ei olisi julkaistu yhtään gallupia.

– Viime vaaleissa perussuomalaisten kannatus oli alle viisi prosenttia, mutta nyt gallupit näyttivät että kannatus voi olla 17 prosenttia tai enemmänkin. Luvuilla on vaikutusta, koska ne saavat ihmiset ajattelemaan "minäkin voin äänestää, kun monet muutkin tekevät näin", pohtii Pehkonen.

Perussuomalaisten suosiota oli vaikea ennustaa

Tässä kuussa kolme eri vaaligallupia – mukaan luettuna MTV3:n Uutisten vaaligallup – ennakoi perussuomalaisten suosion taittuneen juuri ennen vaaleja.

Taloustutkimus ennakoi perussuomalaisille 15,4 prosentin kannatusta, kun todellinen kannatus olikin 19 prosenttia.

– Kun galluptulos oli yli kolme prosenttiyksikköä pielessä, eihän se silloin onnistunut ole, sanoo Taloustutkimuksen Pajunen.

Hän selittää ennusteiden epäonnistumista perussuomalaisten kannatuspohjalla ja tutkimustekniikalla.

– Perussuomalaisilla on kannattajissa henkilöitä, jotka eivät ole aikaisemmin käyneet äänestämässä. Meidän mittauksissamme niin sanottu korjauskerroin leikkaa uusien äänestäjien kannatusta. Se perustuu vanhaan kokemukseen siitä, että sellaisilla henkilöillä on taipumus jäädä loppupeleissä kotiin, selvittää Pajunen.

Gallupien ei pidäkään tietää kaikkea?

Sekä TNS Gallupin että Taloustutkimuksen johtajat muistuttavat, että gallupit ovat aina eri asia kuin itse vaalit.

– Tällä kertaa on otettu hirvittävän vakavasti nämä gallupit, mutta eiväthän nämä koskaan voi olla täysin tarkkoja. On olemassa muuttujia, joihin ei kerta kaikkiaan pääse kiinni, sanoo Taloustutkimuksen Pajunen.

Esimerkiksi ihmisen mieli on yksi tällaisista muuttujista. Äänestäjä saattaa vasta vaalikopissa päättää ketä äänestää, vaikka on gallupkyselyssä sanonut toisin.

TNS Gallupin Pehkonen ärsyyntyy kysymyksestä, mikseivät gallupit osanneet ennustaa vaalitulosta tarkasti.

- Miksi gallupien pitäisi ennustaa vaalit desimaalien tarkkuudella? Eihän itse vaaleja sitten enää tarvittaisi, sanoo Pehkonen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme