Mainos
Mainos

Gamblerin vuoto ei vaarallinen?

Karilta irrotetun, urealastissa olevan rahtialus Gamblerin öljyvuoto on melko pieni, kertoo Suomen merivartioisto.

Suomen merivartiosto suoritti iltapäivällä tähystyslennon rahtialus Gamblerin onnettomuuspaikalle ja havaitsi pienehkön öljylautan sekä öljyvanan, joka osoitti kohti Primorskia.

Alus irrotettiin tänäaamuna karilta Somerin saaren edustalta. Gamblerin keskitankista alkoi aluksen irrotuksen jälkeen vuotaa mereen kevyttä polttoöljyä. Aluksi näytti siltä, että öljyvuodoilta vältyttäisiin, mutta kun alus irtosi lopullisesti, kariin osunut kohta tuli vapaaksi ja päästi öljyä ja vettä ulos.

Hajonnut tankki oli tilavuudeltaan 30 kuutiometriä ja sitä tyhjennettiin osittain jo eilen. Aluksen lastina ollut urealannoite on sen sijaan pysynyt kuivana, eikä sitä ole päässyt Suomenlahteen. Suomen ympärtistökeskuksessa vuotoa ei pidetä kovin hälyyttävänä.

-Tällaisilla keleillä öljy haihtuu aika nopeasti, sillä kevyt polttoöljy on ohuena kalvona. Aina kun on alus karilla, niin rakenteista irtoaa veden sekaista öljyä, Suomen ympäristökeskuksen tarkastaja Jouko Pirttijärvi kertoo.

Gambler irrotettiin kokonaan venäläisvoimin. Aluksen on määrä saapua illalla Primorskiin Venäjälle tyhjennettäväksi. Suomalainen Espa-proomu oli valmistautunut tulemaan mukaan purkamaan lastia, mutta pelastajat eivät kutsuneet sitä apuun.

Antiguan lipun alla purjehtiva Gambler ajoi karille reilu viikko sitten Somerin saaren edustalla, Venäjän aluevesillä itäisellä Suomenlahdella. Aluksessa on lastina lähes 3000 tonnia ureapitoista lannoitetta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme