Mainos
Mainos

Gates tarjoaa Meseä Suomen kouluille

Microsoft on luvannut kaikille Suomen kouluille ilmaiseksi Windows Live -palveluvalikoiman. Ohjelmassa on mm. nuorten suosima Messenger-pikaviesti, sähköinen reissuvihko ja lukujärjestys. Gates on kiinnostunut tukemaan myös pääkaupunkiseudulle suunniteltua huippuyliopistoa.

Pääministeri Matti Vanhanen on tavannut teknologiajätti Microsoftin hallituksen puheenjohtajan Bill Gatesin viimeisessä Yhdysvaltain-matkakohteessaan, Washingtonin osavaltion Seattlessa. Vanhanen oli vierailuunsa erittäin tyytyväinen.

-Täällä on ollut huipputason vastaanotto, Vanhanen viittasi kaikkiin länsirannikon teknologiaa sivuaviin matkakohteisiinsa.

Viimeisestä tapaamisesta tuli tuliaisia kaikille Suomen kouluille. Microsoft tarjoaa Suomen peruskouluille ja toisen asteen oppilaitoksille ja oppilaille käyttöön maksuttoman ohjelman, joka mahdollistaa esimerkiksi sähköisten lukujärjestysten, keskusteluiden, ilmoitustaulujen, reissuvihkojen ja läsnäolotietojen käyttöönoton koulumaailmassa.

Palvelu parantaa myös koulujen ja kotien välistä yhteistyötä ja viestintää. Osa Suomen kouluista on jo kehittänyt vastaavia palveluja, esimerkiksi sähköisiä reissuvihkoja, käyttöönsä. Osa kouluista käyttää myös kaupallista Helmi-reissuvihkoa.

"Mese tuo koulut 2000-luvulle"

Microsoftin tarjoama palvelu ei aiheuta Microsoftin mukaan oppilaitoksille ylimääräisiä laite- tai hallinnollisia kuluja eikä oppilaitosten tarvitse huolehtia palveluun liittyvien järjestelmien yhteys-, tallennustila- tai palvelinkustannuksista, sillä Microsoft ylläpitää järjestelmää veloituksetta omilla palvelimillaan ja huolehtii sen toimivuudesta. Käyttäjillä on kuitenkin täydet oikeudet hallinnoida sähköpostitilejään.

Ohjelma sisältää esimerkiksi Windows Live Messenger -pikaviestimen eli Mesen ja 5 gigatavua säilytystila. Nuorten suosima sähköpostipalvelu on räätälöitävissä koulujen omien domain-nimien ja visuaalisten ilmeiden mukaiseksi.

- Nuorten vapaa-aikanaan käyttämät välineet ja toimintatavat tulee saada tukemaan aktiivisesti myös oppimista. Ne tuovat koulun askeleen lähemmäksi 2000-luvua, Microsoftin kouluyhteistyötä Suomessa johtava Kati Tuurala linjaa.

"Microsoft sitouttaa lapset"

Jyväskylän yliopistossa vastaavanlaisia sähköisiä palveluja koulukäyttöön kehittänyt ja tutkinut sekä niistä väitellyt tutkija Juha-Matti Latvala yllättyi Microsoftin tarjouksesta.

- Mielenkiintoinen avaus Microsoftilta. Vaikuttaa hyvältä ja kokonaisvaltaiselta palvelulta, mutta onko tarjous tosiaan näin hyvä, että ohjelmisto on ilmaiseksi koulujen käytössä? Käyttökulujahan syntyy aika. Toisaalta näin Microsoft sitouttaa koululaiset tuotteisiinsa, Latvala sanoo ensikommenttinaan.

Jyväskylän yliopistossa kehitetyssä Kivahko-viestintäsovellutuksessa opettajat ja vanhemmat ovat yhteydessä toisiinsa internetiä, sähköpostia, tekstiviestejä tai matkapuhelinten verkkoyhteyksiä hyödyntäen. Sovelluksen käyttäjät valitsivat itselleen sopivan viestintätavan ja sovellus yhdisti nämä viestintätavat toisiinsa.

- Opettaja saattoi esimerkiksi lähettää viestin sovelluksen internet-käyttöliittymästä ja oppilaan isä sai viestin tekstiviestinä ja äiti sähköpostina, Latvala selvittää.

Yliopiston käyttöliittymää kokeiltiin yhdeksässä koulussa neljässä kunnassa, mutta nyt se on enää käytössä Sievissä. Ohjelman markkinoinnista käydään parhaillaan neuvotteluja.

Jokelan varjo puhututti

Gates ja Vanhanen sivusivat myös vakavampia tietotekniikkakysymyksiä. He keskustelivat Suomea järkyttäneestä Jokela-tragediasta ja vastaavien tilanteiden ennaltaehkäisystä. Vanhasen mukaan kehitteillä on erilaisia etsintäohjelmia, joilla seulotaan viesteistä mahdollisia väkivaltauhkia.

Samalla Vanhanen peräänkuulutti myös julkisen vallan ja yksityisten yritysten vuoropuhelua ongelman tiimoilta. Hän sanoi olevansa erityisen ilahtunut siitä, että netin vaarat on tiedostettu Microsoftissa ja niitä pyritään kaikin keinoin ehkäisemään.

Tulevaisuuden koti kiinnosti

Microsoftissa Vanhaselle esiteltiin lisäksi uusimpia versioita tulevaisuuden kodista, jota hallitsevat esimerkiksi ovista ja valaistuksesta huolehtivat tietokoneet. Vaikkapa keittiön työpöytä voi kertoa kokkaajalle reseptit ja tarvittavat aineosat.

-Ällistyttävää, kommentoi Vanhanen, joka oli selvästi innostunut laite-esittelyn aikana.

Hän ei ollut kuitenkaan varma, haluaisiko itse asua aivan vastaavanlaisessa talossa.

Vanhanen korosti myös sitä, että teknologiatapaamiset ovat oleellinen osa hänen matkansa pääteemaa, ilmastonmuutoksen ehkäisyä.

-Tietotekniikan kehitys vähentää yleensä ympäristön kuormitusta, hän muistutti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme