Mainos
Mainos

Geenidoping-mitaleja ehkä jopa Pekingin olympialaisissa

Viime aikoina villinä pyörineen dopingkohun keskellä on noussut keskusteluun mukaan myös uudenlaiset doping-tavat. Kuumimpana puheenaiheena on ollut geenidoping ja sen mahdollinen käyttö jo elokuisissa Pekingin olympialaisissa.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen doping-asiantuntija, ylilääkäri Tapio Kallion mukaan joitain geenimanipulaation muotoja saatetaan tavata jo Pekingissä.

- Jostakin tietyn lääkeaineen vaikutusta matkivia geenidoping muotoja voi olla, mutta varsinaisia geenimanipuloituja kokonaisuuksia, ei vielä Pekingistä löydy.

Kallio kertoo, että geenien avulla saadaan rakennettua esimerkiksi urheilijalle lihaksia, jotka ovat vahvempia, kestävämpiä ja isompia kuin normaalit lihakset. Tällä tavoin saadaan säädeltyä jokaiseen urheilulajiin sopivin lihaskombinaatio ja oikea lihastasapaino.

Ensimmäisiä geenidopingmuotoja saattaisi olla muun muassa epo, kehon sisäisesti tuotettuna.

Geenidoping on dopingmuotona vielä hyvin tuntematon ja Kallion mukaan silloin myös sen haittavaikutukset eivät vielä ole tiedossa.

- Pitkäaikaisista sivuvaikutuksista ei ole tietoa, muutokset voivat olla pysyviä ja saattavat jatkaa omaa muuttumistaan vielä vuosikymmenien kuluessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme