Mainos
Mainos

Geenidoping tulossa - menetelmä ei näy testeissä

Suomen Antidoping -toimikunta on huolissaan lähitulevaisuuden geenidopingista. Geeniterapian avulla on jo nyt periaatteessa mahdollista kasvattaa lihakset moninkertaisiksi ilman harjoittelua. Geenidoping ei myöskään näy testeissä

.

Karpaasit laimensivat verta Hemohessillä. Kuulantyöntäjä C.J. Hunter taas kärähti lihasmassaa kasvattavista steroideista.

Tapaukset ovat menneisyyden dopingia. Jo lähivuosina saattaa alkaa tehokkaampi geenidoping.

-Geenidopingin pitäisi olla täysin turvallista eli urheilijalle ei koidu geenidopingin tai myöhemmän elämän aikana terveysriskejä, lääketieteen tohtori Tero Järvinen Suomen Antidoping -toimikunnasta sanoo.

Tämän sonnin geenejä on käsitelty. Lihas kasvaa harjoittelematta moninkertaiseksi. Sama on mahdollista ihmiselläkin. Perinteisessä dopingissa vereen on lisätty runsaasti tässä tähdillä kuvattua testosteronia eli miessukupuolihormonia.

Hormonit tehoavat vasta kiinnittyessään lihassolujen sisällä oleviin reseptoreihin. Veren korkea hormonitaso näkyy dopingtestissä.

Geenidopingissa lihassolun sisään siirretään jopa satakertainen määrä reseptoreita, jotka sitovat hormoneja. Näin lihassolusta tulee kuin pesusieni, joka imee hormoneja verenkierrosta lihakseen. Veressä hormoneja on kerralla niin vähän, että se ei näy dopingtestissä.

-Mikään ei sulje pois, että jossakin sairaalassa geeniterapiaa annettaisiin myös urheilijoille. En kuitenkaan pidä sitä tällä hetkellä todennäköisenä vaihtoehtona, Järvinen jatkaa.

Kun menetelmä lähivuosina halpenee, tällaiset vilpistä kärynneiden urheilijoiden tiedotustilaisuudet saattavat vähentyä. Antidoping -väki pohtii nyt, voiko geenidopingin kieltää lainsäädännöllä.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme