Mainos

Geenielintarvikkeet eivät kiinnosta kuluttajia

Suomalaiset suhtautuvat edelleen kielteisesti geenimanipuloituihin elintarvikkeisiin. Kuluttajien kielteisten asenteiden vuoksi geenitekniikan avulla tuotetutut elintarvikkeet eivät ole yleistyneet.

Ruokaa

Suomessa ei ole markkinoitu tuotteita, joiden tuotemerkinnöissä olisi kerrottu, että ne sisältävät geenimanipuloituja raaka-aineita. Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaiseman tutkimuksen mukaan kuluttajat suhtautuvat geenitekniikan käyttöön elintarvikkeissa kielteisemmin kuin kaupan ja valmistajien edustajat. Geenitekniikan vastustajien mielestä manipuloinnin riskit ovat tuntemattomia ja hallitsemattomia. Geenimanipulointia on verrattu mm. ydinvoiman käyttöön. Vastustajien mielestä geenitekniikan avulla saatavat hyödyt ovat pieniä. Heidän näkemystensä mukaan manipulaatio voitaisiin korvata esimerkiksi luomuviljelyn avulla.

Geenitekniikan kannattajat näkevät myös manipuloinnissa riskejä. Heidän mielestään riskit voidaan kuitenkin rinnastaa arkisiin riskeihin, kuten tupakanpolttoon tai liikenneonnettomuuksiin. Kannattajat näkevät geenitekniikan tarpeellisena kehityksenä kasvinjalostuksessa. He uskovat, että manipulaation avulla saadaan parempia elintarvikkeita.

Eettinen keskustelu vähäistä mediassa

Geenimanipuloidut elintarvikkeet ovat nousseet esiin julkisuudessa lähinnä silloin, kun joidenkin tuontielintarvikkeiden on epäilty sisältävän geenimanipuloituja aineita. Näitä tuotteita ovat olleet mm. tietyt soijakastikkeet sekä maissivalmisteet.

Maamme valtalehdissä vähälle huomiolle on jäänyt eettinen keskustelu geenitekniikasta sekä manipuloinnin vaikutukset koko yhteiskuntaan. Tutkimuksen mukaan geenitekniikkaan myönteisesti suhtautuvien mielestä media ohjaa ja muokkaa voimakkaasti kansalaisten mielipiteitä asiasta hakemalla sensaatioita. Heidän mukaansa media pelottelee, ja tekee kuluttajista ennakkoluuloisia.

Geenimanipulointiin kielteisesti suhtautuvien mielestä media on avoin ja tärkeä keskustelukanava, jossa on tuotu esille erilaisia mielipiteitä geenitekniikasta. Kriittisesti suhtautuvien mukaan mediassa käydyn keskustelun ongelmana on ollut se, että kaikki osapuolet eivät ole esittäneet mielipiteitään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot