Mainos
Mainos

Geenilöydös Pohjois-Suomesta: Ennenaikainen synnytys perinnöllistä

Itsestään alkava ennenaikainen synnytys voi olla perinnöllinen. Oululainen tutkijaryhmä on tunnistanut pohjoissuomalaisista suvuista geenin, joka altistaa liian varhaiselle synnytyksille. Aiemmin on ajateltu, että äidin tulehdus laukaisee ennenaikaisen synnytyksen.

- Geeni löytyi sikiön dna:sta, eli sikiöllä on ohjaava vaikutus ennenaikaiseen synnytykseen. Todennäköisesti tämä tapahtuu jo hyvin aikaisessa vaiheessa, kertoo lastentautiopin professori Mikko Hallman Oulun yliopistosta.

Hallmanin mukaan geenilöytö on merkittävä, koska nykyiset ennenaikaista synnytystä ehkäisevät hoidot eivät ole tehokkaita. Tutkijat toivovat, että geenin avulla löydetään uusia hoitokeinoja.

Suomessa vuosittain yli 1 500 lapsen synnytys käynnistyy itsestään liian varhain. Näistä lapsista noin 50 kuolee. Lisäksi keskosuudesta saattaa seurata monenlaisia ongelmia, esimerkiksi sairauksia tai kehitysvammoja.

Isot suvut aineistona

Tutkimuksessa käytettiin aineistona suuria pohjoissuomalaisia sukuja, jotka eivät olleet sukua toisilleen ja joissa esiintyi toistuvasti ennenaikaisia synnytyksiä. Toisin kuin aiemmissa tutkimuksissa tutkijat selvittivät sekä äidin että lapsen geenejä.

Sukututkimuksessa selvitettiin ennenaikaisia syntymiä Oulussa 1970-luvulta lähtien.

- Löydetyn geenin kantajilla esiintyi ennenaikaisia syntymiä. Tulos varmennettiin kokonaan toisella ryhmällä, jossa oli mukana oululaisia ja helsinkiläisiä.

Hallman muistuttaa, että nyt tunnistettu geeni selittää vain osan ennenaikaisista synnytyksistä. Löytö herättää runsaasti kysymyksiä, jotka vaativat paljon lisätutkimuksia. Vielä ei esimerkiksi tiedetä, kuinka suurella osalla suomalaisista on tämä geeni.

Oululaisen tukijaryhmän johtamassa tutkimuksessa on mukana kansainvälinen tutkijaverkosto. Tutkimus julkaistiin arvostetussa yhdysvaltalaisessa PloS Genetics -lehdessä tänään.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme