Mainos
Mainos

Geeniperunoitten viljelylle luvat Lammille ja Seinäjoelle

Saksalainen kemikaalijätti on saanut luvan muuntogeenisten perunoitten kenttäkokeisiin Lammilla ja Seinäjoella 2010-2014. Toinen testattavista tärkkelysperunoista on Amflora, jolle EU-komisso antoi eilen jo seuraavan vaiheen suostumuksen, viljelyluvan.

Tieto EU-tason päätöksestä kiiri Suomeen vain viisi minuuttia ennen geenitekniikan lautakunnan kokousta ja aiheutti hetken hämmingin, kertoo puheenjohtaja Matti Sarvas.

Basf Plant Science Companyn kenttäkoehakemukset käsiteltiin normaalisti, koska toisella lajikkeella ei ole EU-lupaa ja koska Amfloran viljely vaatii vielä lopullisen hyväksynnän Ruotsilta, alkuperäisen hakemuksen vastanottojamaalta.

Geenitekniikan lautakunta päätteli, ettei teollisuuskäyttöön kehitettyjen perunoitten kenttäkokeesta aiheudu vaaraa ihmisille, eläimille eikä ympäristölle. Kenttäkoetta mutkistaa se, että Lammin perunantutkimuslaitosta uhkaa lopetus. Suomessa on tehty kenttäkokeita samantyyppisellä perunalla 2004-2007.

Kaikkiaan Suomessa on myönnetty parikymmentä lupaa muuntogeenisten kasvien kenttäkokeille vuodesta 1995.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme