Mainos
Mainos

Geenitekniikan lautakunnan toiminnasta tutkintapyyntö

Geenitekniikan lautakunnan toiminnasta on tänään jätetty tutkintapyyntö oikeuskanslerille.

Geenimanipuoloitua rapsia on viljelty Suomessa viime vuonna

Kansalaisten Bioturvayhdistys pyytää oikeuskansleria selvittämään, toteuttaako lautakunta geenitekniikan valvontavelvollisuuttaan lain edellyttämällä tavalla. Yhdistys muun muassa epäilee, että lautakunta on laiminlyönyt virkavelvollisuutensa geenitekniikan koetoiminnan rekisterin ylläpidosta.

Yhdistyksen tutkimuspyyntö koskee myös lautakunnan menettelyä tapauksessa, jossa suomalaisyrityksen maahantuomasta rapsin siemenerästä löytyi geenimuunnellun rapsin siementä. Bioturvayhdistys on jättänyt tapausta koskevan tutkintapyynnön myös poliisille.

Poliisin toivotaan selvittävän muun muassa siemenen maahantuojan ja siemenen toimittajan juridista vastuuta. Geenitekniikan lautakunta on valtioneuvoston asettama lautakunta, jonka jäsenet nimitetään viideksi vuodeksi sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä. Nykyinen lautakunta on asetettu kesäkuun alussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää parhaillaan lautakunnan jäsenten patenttioikeuksista johtuvia esteellisyysongelmia. Patentti- ja rekisterihallituksen lausunnon perusteella ministeriössä arvioidaan, että patenteista johtuva esteellisyys on rajattavissa. Ministeriö kuitenkin edelleen selvittää, kuinka usein patenteista johtuva esteellisyys on toistunut lautakunnan kokouksissa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot