Mainos

Geenitestit ennustavat aikuistyypin diabetesta

Aikuistyypin diabeteksen kehittymistä voidaan jo luotettavasti ennustaa geenitesteillä. Helsingin ja Lundin yliopistojen tutkimus on ensimmäisen kerran osoittanut käytännössä, että kakkostyypin diabeteksen riskigeenit todella ennustavat sairauden kehittymistä.

Yksittäisten ihmisten testaamiseen geenitestejä ei kuitenkaan aiota heti hyödyntää, vaikka tällaisia testejä alkaakin olla kaupallisesti saatavilla, sanoo professori Leif Groop. Hänen mielestään tällaista tietoa ei tule käyttää rahan ansaitsemiseen ennustamalla ihmisten kohtaloa. Ennustamiseen nykytieto on vielä liian heikolla pohjalla.

Vaikka diabetes on vahvasti perinnöllinen, sen syntyyn vaikuttavien geenien löytäminen on ollut työn takana. Yksittäisten voimakkaasti alttiutta lisäävien geenien sijaan diabetesriskiin vaikuttavat useat heikot geenit, joiden yhteisvaikutus lisää sairastumisriskiä. Lisäksi myös elintavoilla on sairastumisriskiin merkittävä vaikutus.

Sairastumista ennustaa 11 riskigeeniä

New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu, toistaiseksi laajin kakkostyypin diabeteksen syntyä käsittelevä tutkimus. Tutkimuksessa on ollut mukana kahdesta eri tutkimuksesta yhteensä yli 19 000 ihmistä, joilla alun perin ei ollut diabetesta. Heitä seurattiin yli 23 vuotta.

Kakkostyypin diabeteksen sairastumista ennusti 11 riskigeeniä. Riski oli sitä suurempi, mitä useampia riskigeenejä tutkittavalla oli. Kahdeksan näistä geeneistä liittyi heikentyneeseen insuliininerityskykyyn. Riskigeeninkantajat eivät siis pystyneet lisäämään insuliinintuotantoaan vastaamaan esimerkiksi ylipainon aiheuttamaa lisääntynyttä tarvetta.

Muista kuin perinnöllisistä riskeistä merkittävin oli ylipaino. Paras tarkkuus diabeteksen ennustamisessa saatiin yhdistämällä perinteiset ja geneettiset riskitekijät. Esimerkiksi ylipainoisella henkilöllä, jolla oli useita riskigeenejä, oli kahdeksan kertaa suurempi riski sairastua kuin matalan riskin henkilöllä. Verrattuna perinteisiin riskitekijöihin riskigeenien merkitys suureni sitä mukaa kuin seuranta-aika piteni.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot