Mainos
Mainos

Geenitestit tulossa?

Geenitestit työntekijöiden valinnassa ovat tulossa. Suomessa valmistellaan parhaillaan lakiehdotusta, jossa laaditaan selkeät pelisäännöt siitä, milloin geeni-, huume- ja hiv-testejä voidaan tehdä ja kenelle tietoja voidaan luovuttaa. Geenitekniikka on edennyt sellaisin happauksin, että lainsäädäntö ei ole pysynyt perässä.

Työhönoton yhteydessä suoritetut geenitestit ovat herättäneet kiivaan keskustelun työtekijöiden ja työnantajien oikeuksista ja vastuista. Ongelmana on erityisesti pidetty työntekijän syrjintää työhönottotilanteessa geenitestin perusteella.

Geenitestejä ei vielä käytetä Suomessa. Parhaillaan valmistellaan geenitesteihin liittyvää lainsäädäntöä, sillä geenitekniikka etenee jättiharppauksin niin että lainsäädäntö ei pysy perässä.

Vakuutusyhtiöt ovat tehneet herrasmiesopimuksen, että geenitestejä ei käytetä vakuutuksen saamisessa. Työtekijöiden seulonnan lisääntyessä jotkut yritykset ovat ottaneet käyttöönsä huume-, alkoholi-, ja hiv-testejä. Viimeaikoina myös kaupalliset yritykset ovat ryhtyneet tarjoamaan erilaisia testejään.
(MTV3/Sirkka-Liisa Mannerkoski)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme