Mainos
Mainos

Venäjä lopetti kaikkien Greenpeace-aktivistien rikostutkinnan

Sini Saarelan ja muiden Greenpeace-aktivistien rikostutkinta on lopetettu Venäjällä, kertoo Greenpeace tiedotteessa.

Järjestön mukaan Arctic30 -ryhmän ulkomaalaiset aktivistit hakevat vielä tänään viisumia maasta poistumiseen. Heidän odotetaan pääsevän kotiin lähipäivinä. 

Venäjä aloitti aktivistien tapausten käsittelyn eilen. Tänään loput aktivistit kutsuttiin tutkintakomitean eteen samaan aikaan. 

Suomen Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa sanoo, että Sini Saarelan kotiinpaluun aikataulu on vielä auki. Greenpeacella ei ole vielä tietoa, kuinka pitkään viisumin ja kotimatkan järjestäminen kestää. 

– Toivotaan, että puhutaan korkeintaan vain muutamista päivistä, että aktivistit pääsevät takaisin kotiinsa, Suomen Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa kertoo MTV Uutisille.

Aromaa kertoo, että Suomesta ollaan päivittäin yhteyksissä Greenpeacen Pietarin tukitiimiin.  

Aromaan mukaan tutkinnan lopettaminen oli odotettavissa sen jälkeen, kun duuma hyväksyi uuden armahduslain viikko sitten. Sen sijaan yllätys oli, että prosessia yhtäkkiä nopeutettiin. 

– Tämä viimeinen nopea käänne nyt tänään oli (yllättävä). Siihen pistettiinkin yhtäkkiä nopeasti vauhtia. 

Greenpeacella riittää töitä

Hän on ylipäätään iloinen siitä, että Venäjä luopui rikostutkinnasta.

– Toki se on hyvä uutinen, että he pääsevät vapaaksi reilun kolmen kuukauden vankilaolon jälkeen. Huono uutinen on se, että Gazprom on ensimmäisenä öljy-yhtiönä maailmassa aloittanut öljynporauksen Petshoranmerellä muutamia päiviä sitten. Siinä mielessä kampanja arktisen rauhoittamiseksi öljynporaukselta jatkuu, Aromaa toteaa.

Venäläinen energiayhtiö Gazprom aloitti muutamia päiviä öljyntuotannon Prirazlomnajan porauslautalla, jolle Greenpeace teki aktivisti-iskun syksyllä. Ilmoitus merkitsee kaupallisen öljyntuotannon virallista alkua Venäjän Jäämerellä.

Arktisen öljynporauksen vastustajat pidätettiin Petshoranmerellä syyskuussa, kun osa heistä yritti kiivetä Gazpromin öljynporauslautalle. Mukana oli suomalainen Sini Saarela.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot