Mainos
Mainos

Günter Grassin suomentaja sai kulttuurirahaston palkinnon

Suomen kulttuurirahasto palkitsi tänään merkittävästä kulttuuriteosta suomentaja Oili Suomisen (s. 1941). Palkinto on 30 000 euroa. Muun muassa Günter Grassin suomentajana tunnettu Suominen sai tunnustuksen "kulttuurin tulkkina, lukijan ja kirjailijan luottosuomentajana". Grassin teoksista suomennettu 15, viimeksi Sipulia kuoriessa 2007.

Suominen on saanut aiemmin neljästi valtionpalkinnon, Pro Finlandia -mitalin ja Mikael Agricola -palkinnon.

Palkintoperusteluiden mukaan Oili Suominen on ollut vuosikymmenten ajan suomentajien terävintä kärkeä. Hän aloitti kääntämisen vuonna 1965 pääkielenään saksa, josta hän on suomentanut useita vaikeita, lähes mahdottomina pidettyjä teoksia. Hänen kääntämiään kirjailijoita ovat Günter Grass, W.G. Sebald, Christa Wolf ja Siegfried Lenz. Ruotsista hän on suomentanut muun muassa Bo Carpelania, Kerstin Ekmania, Tove Janssonia ja Christer Kihlmania.

Käännöstyönsä lisäksi Oili Suominen auttanut paljon nuorempia kollegoita ja kantanut huolta suomennoskirjallisuuden tasosta sekä suomentajien työskentelyoloista ja -mahdollisuuksista.

Perusteluiden mukaan "suomentajan työ on luottamustyötä sekä kirjailijan että lukijoiden suuntaan, ja tällä vaativalla saralla Oili Suominen on onnistunut kirja toisensa jälkeen erinomaisesti".

Samansuuruisen palkinnon saivat valokuvaaja Sanna Kannisto ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen professori Matti Pohjola.

Muotoillut ratkaisut 2012 -ohjelma sai suurimman apurahan, 350 000 euroa. Ohjelman tavoitteena on toteuttaa Helsingin designpääkaupunkivuoden aikana neljä tai viisi projektia, joissa hyödynnetään muotoilun keinoja ja muuta luovaa osaamista julkisten palvelujen käytännön tarpeisiin.

Kulttuurirahasto myönsi myös apurahoja 21,3 miljoonan euron arvosta noin tuhannelle hakijalle. Summa on miljoona euroa suurempi kuin viime vuonna.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme