Mainos
Mainos

Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista

(WSOY 2012)

Moni suomalainenkin luulee, että Palestiinassa kiistellään vain kahden kansan välillä, vaikka todellisuudessa kiistojen ja jopa kiistelevien ihmisryhmien määrä on moninainen. Esimerkiksi osa ortodoksijuutalaisista rukoilee, jotta sionistien miehitys lakkaisi välittömästi ja Jumala antaisi maan valitulle kansalle (jota siis nykyjuutalaiset eivät heidän mukaansa edusta).

Entäpä mitä pitää ajatella israelilaisten Länsirannalle rakentamista siirtokunnista. Nehän on rakennettu miehitysalueelle ja sinne haalitaan verohelpotuksin ja tukiaisin juutalaisia. Samaan aikaan tällaisessa siirtokunnassa voi asua jopa joitakin palestiinalaisia, jotka sanovat näin eräällä tavalla miehittävän oman maansa uudelleen.

Olettehan kuulleet samarialaisista. He pitävät itseään oikeina juutalaisina, koska he eivät koskaan lähteneet pois pyhältä maalta. Nykyisin heitä on enää muutama sata ja sisäsiittoisuuden takia vammaisena syntyy joka yhdeksäs lapsi. Samarialaisilla on Jordanian passi, palestiinalaisten henkilöpaperit ja Israelin hallitus pitää heitä juutalaisina toisin kuin ortodoksijuutalaiset.

Samarialaisrabbin mukaan juuri heidän vanhoissa kirjoituksissa on totuus kaikesta, mutta hänellä ei ole aikaa kääntää kirjoituksia nykykielelle.

Sarjakuvapiirtäjä Guy Delisle tutustuu Palestiinaan järjestämällä näyttelyjä ja piirrospajoja. Hän näkee vanhoillisen Nablusin ja vapaamielisen Ramallahin. Hän vierailee kriisien kytemässä Hebronissa sekä juutalaisryhmässä että yleisessä turistiryhmässä. Tarinat näille eri porukoille eroavat kuin yö ja päivä.

Oma lukunsa on Jerusalem eri väestöryhmineen ja kirkkokuntineen. Ikivanhat tavat ja moderni elämä muodostavat käsittämättömän kokonaisuuden, jota kirjan päähenkilö kuvaa vuoden ajalta. Hän on tullut maahan vaimonsa matkassa koti-isäksi – vaimo toimii Gazassa Lääkärit ilman rajoja –järjestön leivissä.

Tämä mainio sarjakuvakirja kertoo ihmisten arjesta ottamatta liikaa kantaa tapahtumiin. Kun päähenkilö katselee televisiosta eri kristillisten ryhmien aikaansaamaa mellakkaa Pyhän haudan kirkolla, hän ryhtyy pohdiskelemaan uskontoja ja toteaa: Kiitos kun teit minusta ateistin, luoja.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme