Mainos
Mainos

H1N1-viruksen hidas kasvu syy rokotteiden viivästymiseen

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa verkkosivuillaan viime aikojen kritiikkiin sikainfluenssarokotteesta. Ministeriön mukaan rokotukset alkoivat Suomessa ensimmäisten maiden joukossa.

Rokotevalmistajien ongelmana on ollut se, että H1N1-virus kasvaa viljelmissä oletettua hitaammin. Tämä on aiheuttanut rokotusten viivästymistä kaikissa niissä maissa, joihin rokotteita on saatu.

THL: sikainfluenssatestauksia tehdään edelleen

Sikainfluenssatestejä otetaan eri puolilla Suomea nihkeästi. Osa taudin sairastaneista ottaakin varmuuden vuoksi rokotteen.

- Emme ole kieltäneet testausta. Olemme sanoneet, keiltä se erityisesti pitää ottaa. Testejä voidaan tutkia ainoastaan joitakin tuhansia viikossa, toteaa ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:stä.

Kunnissa sikainfluenssaan sairastuneiksi epäillyistä testataan lähinnä raskaana olevat, riskiryhmään kuuluvat ja sairaalahoitoon joutuvat. Lisäksi on otettu pistokokeita esimerkiksi kouluista.

Testit analysoidaan viidessä yliopistosairaalassa. Yksi testi maksaa hieman yli sata euroa.

THL kiistää, että testauksen niukkuuden ja rokotuskehotuksen taustalla olisi pelko siitä, että tilatut rokotteet jäisivät käyttämättä.

Kaikille sikainfluenssa ei aiheuta kovaa kuumetta, yskää, nuhaa, voimakasta kurkkukipua, oksentelua, ankaraa päänsärkyä ja jäsenkipua. Osalla voi olla lievää kuumetta ja lieviä flunssan oireita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme