Mainos
Mainos

Haapalan kommentti: Sipilä ohitti ay-änkyrät ja vetosi suoraan kansaan

Nyt se on sitten nähty – nimittäin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) etukäteen kohuttu ja parjattu televisiopuhe suoraan kansalaisille. Kyseessä oli viimeinen vetoomus työmarkkinaosapuolille. Historiallista yritystä ei voi moittia – ainakin SAK:n änkyrät ovat jäämässä yhä enemmän yksin.

Keskiviikko oli mielenkiintoinen ja historiallinen päivä kaikin puolin.

Se ns. huipentui pääministeri Sipilän tv-puheeseen, johon hän oli ladannut paljon, ja joka taatusti vaikuttaa myös kansalaisten keskuudessa vallitsevaan mielipideilmastoon.

Käynnissä on propagandasota, jossa menestyy se, joka hallitsee nykymediaa parhaiten.

Sipilä tuntuu pärjäävän tällä kentällä, jossa pelisäännöt ovat muuttumassa kuten muukin maailma. Lisäksi pääministerillä on pelit ja rensselit, kuten Ylen tv- ja radiokananavat parhaaseen prime time -aikaan. Sipilän puhe lähetettiin suorana myös liki kaikkien medioiden verkkosivuilla.

Näin käytetään mediavaltaa!

Puhe oli Sipilän viimeinen vetoomus työmarkkinaosapuolille. Kyseessä ei ollut enempää eikä vähempää kuin historiallisen harvinainen temppu, jota ei ole ennen nähty.

Keskusjärjestöpamppujen saamattoman masentuneita ilmeitä on seurattu viikko viikon jälkeen, joten on enemmän kuin mielenkiintoista nähdä, mikä vaikutus Sipilän puheella on työmarkkinaväkeen.

– Yritin tosissani ja neuvottelujen kariutuminen oli suuri pettymys. Tein vielä viimeisenä iltana kompromissiesityksen. Olin todella yllättynyt, kun siihenkään kaikki eivät tarttuneet. Silloin minulle oli selvää, että todellista valmiutta yhdessä sopimiseen ei ole, Sipilä tilitti kokemustaan suomalaisessa ay-elämässä.

Kolmanteen yritykseen hallitus ei lähde, se tuli selväksi.

Sen jälkeen kuultiin avoin tilitys, missä liemessä jatkuvasti velkaa ottava Suomi on. Rahat loppuvat, on pakko säästää. Ja kun ratkaisuja ei järjestöjen voimilla synny, hallitus tekee sen, mikä sille kuuluu – ja niillä keinoilla, mitkä sillä on.

No, mikä on tilanne puheen jälkeen?

Ei entisensä.

Tilanne alkoi itse asiassa muuttua jo ennen puhetta. Keskusjärjestöistä Sttk ja Akava näkyvät havahtuneen siihen, että järjestöjen on todella yritettävä omaa esitystä, tai Sipilän hallitus panee kohutun lakipaketin etenemään ja sen myötä jälki on taatusti rumempaa kuin järjestöjen omalla esityksellä. Sttk ja Akava ilmoittivat, että heille kelpaa nyt myös Sipilän tavoite parantaa kustannuskilpailukykyä 5 prosentilla.

SAK ja sen liitot eivät ole suostuneet edes puhumaan hallituksen tavoitteesta, vaan järjestö on tehnyt totaalisen neliraajahalvauksen, ilmeisessä symbioosissa pääoppositiopuolue Sdp:n kanssa.

Nyt muut keskusjärjestöt ovat ottamassa selkeää hajurakoa Sdp-SAK:hon. Mielenkiintoinen ilmiö perjantain mielenilmaisun alla.

Se syö väistämättä yhteisesiintymisen tehoa.

- Perjantaina mennään Rautatientorille, osoitetaan mieltä hallituksen pakkolainsäädäntöä vastaan, mutta ollaan samalla valmiit sopimaan yhteiskuntasopimus, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoi MTV:n uutisten haastattelussa.

Puheessaan Sipilä kehui Saksan mallia ja toivoi suomalaisilta yrityksiltä ripauksen isänmaallisuutta. Sekin heitto tuli suureen tarpeeseen, jos uuta ratkaisua aletaan etsiä. Hallituksessa EK:n vetämättömyyttä onkin katsottu karsaasti.

Aikaa on ensi keskiviikkoon. Ratkaisua etsitään nyt mm. lomarahoista. Suurin este näkyy olevan silti yhä SAK:n arvovallan puolella.

Oppositio on puolestaan kitissyt, ettei päässyt haastaman Sipilää tähän lähetettyyn puheeseen.

Turhaa kitinää: kyselytunti oli viime viikolla ja sellainen on taas huomenna torstaina. Höykyttäkää siellä pääministeriä kuten asiaan kuuluu älkääkä valittako turhaan!

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme