Mainos
Mainos

Haavisto järkyttyi pakolaistilanteesta

Makedoniassa vieraillut kehitysyhteistyö- ja ympäristöministeri Pekka Haavisto kuvaa pakolaistilannetta katastrofaaliseksi. Haavisto sanoo, että EU päättää pakolaiskiintiöistään ensi viikolla sisä- ja ulkoministereiden kokouksien jälkeen.

Ministeri Haaviston mukaan ensimmäinen askel on saada Makedonian rajalla olevat Kosovon pakolaiset kunnolla järjestettyihin pakolaisleireihin. Haaviston mielestä tilanne Makedonian rajalla on katastrofaalinen. 50 000 ihmistä seisoo liejussa, ja joka yö menehtyy 10-15 ihmistä.

Haaviston mukaan Suomen hallituksen piirissä pohditaan pakolaiskysymystä tänään ja huomenna. Tarkoituksena on miettiä, mitä Suomi voisi tehdä nimenomaan rajalla olevien pakolaisten auttamiseksi. Haavisto katsoo, että yksi vaihtoehto saattaisi olla se, että erilaiset järjestömme toimittaisivat sinne apua entistä tehokkaammin.

Pakolaisasiaa mietitään myös Euroopan unionin sisäministerien kokouksessa keskiviikkona ja ulkoministerien kokouksessa torstaina. Haaviston mukaan suurien ihmismäärien siirtäminen eri puolille Eurooppaa ei ole kuitenkaan ykkösratkaisu. Tärkeintä olisi pystyä turvaamaan näille ihmiselle turvallinen kotiinpaluu, sanoo Haavisto. Haaviston mukaan jo nyt sodan jäljiltä on paljon sairaita ja vammautuneita ihmisiä. Haaviston mukaan Suomi voisi olla yksi potentiaalinen kuntoutuspaikka osalle sairaista ja vammautuneista pakolaisista.
(STT)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme