Mainos

Hägglund: Eurooppaan yhteinen puolustus

Euroopan yhteiseen puolustukseen uskovan kenraali Gustav Hägglundin mielestä on tärkeää pohtia, kehitetäänkö puolustusta EU:n kontrollissa vai sen ulkopuolella. Hägglundin mielestä yhteisen puolustuksen luominen EU:n sisälle varmistaa Suomen turvallisuutta.

Kenraali Gustav Hägglundin mukaan vaikuttaa selvältä, että Eurooppaan tulee yhteinen puolustus muodossa tai toisessa. Sille on hänen mukaansa olemassa jopa selvä "tilaus" Naton roolin muuttuessa puolustusliitosta Yhdysvaltojen terrorisminvastaisen taistelun välineeksi ja toiminnan painopisteen siirtyessä pois Euroopasta.

- Nato suuntautuu kriisinhallintaan oman alueensa ulkopuolelle, ja artikla viiden mukainen kollektiivinen puolustus jää taka-alalle. Naton vahvuus perustuu suurelta osin Yhdysvaltojen sotilaallisiin voimavaroihin, eikä järjestön tulevaisuus ole eurooppalaisten käsissä. Naton kohtalon ratkaisee Yhdysvaltojen poliittinen ja sotilaallinen sitoutuminen Eurooppaan, sanoo Hägglund.

Euroopan yhteinen puolustus luodaan Hägglundin mukaan joko EU:n sisälle sopimusluonnoksen pohjalta tai unionin ulkopuolella, mikäli yhteisymmärrystä ei unionin puitteissa saavuteta.

- Ydinkysymys on, kehitetäänkö yhteistä puolustusta EU:n kontrollissa vai sen ulkopuolella, muistuttaa Hägglund.

Mahdollisimman toimintakykyisen yhteisen puolustuksen luominen EU:n sisälle on Hägglundin näkemyksen mukaan selkeästi Suomen etu. Sitä kannattaa hänen mielestään ajaa täysin palkein, eikä hangoitella vastaan.
- Mitä vahvempi ja kyvykkäämpi unioni on myös sotilaallisesti, sitä turvallisempaa on elää täällä sen ulkorajoilla. Menemällä mukaan yhteistyöhön Suomi vahvistaa konkreettisesti omaa turvallisuuttaan.

-Yhteisen puolustuksen kehitys on kuin rahaliitto. Halukkaat ja kykenevät vievät rohkeasti hankettaan eteenpäin, ja ennen pitkää epäilijätkin haluavat mukaan.

Hägglund puihui Mikkelissä Mikkelin Reserviupseerit ry:n ja Mikkelin Maanpuolustusnaiset ry:n järjestämässä turvallisuusseminaarissa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot