Mainos

Hägglund uskoo EU:n perustavan sotilasliiton

EU:n sotilaskomitean puheenjohtaja Gustav Hägglund ennustaa, että EU ja Nato sulautuvat yhteen seuraavien kymmenen vuoden aikana. Hänen mukaansa Suomessa ja Ruotsissa vallitseva epäilys EU:n yhteistä puolustuspolitiikkaa kohtaan on "jäänne menneiltä ajoilta". Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mielestä Euroopan ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisen yhteistyön edenneen merkittävästi, mikä on vahvistanut myös Suomen asemaa.

Gustava Hagglund

EU ja Nato sulautuvat yhteen seuraavien kymmenen vuoden aikana ja unioni alkaa vastata omasta puolustuksestaan, EU:n sotilaskomitean puheenjohtaja Gustav Hägglund ennusti puheessaan puolustuskonferenssissa Ruotsin Sälenissä sunnuntaina.

Näkemyksen mukaan EU ja Nato tekisivät yhteistyötä kriisinhallintatehtävissä tasa-arvoisina kumppaneina omien rajojensa ulkopuolella. -Ei sellaista uhkaa ole, jota unioni ei voisi omin voimin hoitaa , Hägglund vakuuttaa. Hänen mukaansa Suomessa ja Ruotsissa vallitseva epäilys EU:n yhteistä puolustuspolitiikkaa kohtaan on "jäänne menneiltä ajoilta". Poliittiselle unionille olisi luonnollista rakentaa myös vahvempi puolustusidentiteetti.

Suomen puolustusvoimien entinen komentaja muistutti lisäksi, että vain viisi prosenttia unionin kansalaisista asuu sotilaallisesti liittoutumattomissa maissa. Hägglundin mukaan EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on neljän viime vuoden aikana tapahtunut "suurta edistystä".

Vuonna 1999 Helsingissä sovittiin, että unionilla on vuoteen 2003 mennessä valmiina 60000 miehen vahvuinen joukko rauhaturvaoperaatioita varten. Listalla on nyt 100000 sotilasta. -Kaikki osaset ovat pääasiassa paikoillaan ja tavoite on keskeisiltä osiltaan saavutettu, hän totesi.

Kääriäinen: Turvallisuuspoliittinen asema parantunut

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen katsoo Suomen turvallisuuspoliittisen aseman parantuneen viime vuonna.

Kääriäinen sanoi 170. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessa Euroopan ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisen yhteistyön edenneen merkittävästi, mikä on vahvistanut myös Suomen asemaa.

Ministerin mielestä myös kymmenen vuotta täyttävä rauhankumppanuussopimus sotilasliitto Naton kanssa on ollut merkittävä väline Suomen puolustussuunnittelun kannalta.

(Seitsemän uutiset 19.01.2004)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot