Mainos
Mainos

Häkämies: Tapahtumat liittyvät menneeseen parisuhteeseen

Kansliapäällikkö Kari Häkämies on pidätetty virastaan toistaiseksi. Häkämiestä epäillään mm. törkeästä pahoinpitelystä.

Sisäasiainministeri Kari Rajamäki on tänään päättänyt, että sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Kari Häkämies pidätetään virantoimituksesta tästä päivästä lähtien toistaiseksi. Ministeri Rajamäen päätös on tehty valtion virkamieslain nojalla.

Sisäasiainministeriö on saanut esitutkinnan johtajalta tiedon, jonka mukaan keskusrikospoliisi epäilee Häkämiehen syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn ja pahoinpitelyyn. Häkämiestä epäillään myös yllytyksestä yksityisyyden suojasta televiestinnässä ja teletoiminnan tietoturvasta annettujen säännösten rikkomiseen. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuonna 2002.

MTV:n uutisten tietojen mukaan epäilty pahoinpitely ja törkeä pahoinpitely ovat kohdistuneet molemmat samaan naiseen. Teot ovat tiettävästi tapahtuneet kahdella eri kerralla Helsingin ulkopuolella. Toinen eräällä mökillä.

Uhri ei ole ollut Häkämiehen entinen vaimo. Heidän eronsa tuli voimaan viime kesänä.

Häkämies kommentoi asiaa seuraavasti:

- Kyseiset tapahtumat liittyvät silloiseen parisuhteeseen. Asiat on ko. henkilön kanssa sovittu. Hänellä ei edelleenkään ole rangaistusvaatimuksia eikä muita vaatimuksia asian suhteen. Olen syvästi pahoillani.

Häkämiestä epäillään myös siis yllytyksestä televiestinnän yksistyisyyden suojan rikkomiseen. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Kyse on siitä, että Häkämies olisi pyytänyt ja ilmeisesti myös saanut teleyhtiöltä jonkun puhelimen soittotietoja.

Eräiden lähteiden mukaan koko juttu olisi lähtenyt avautumaankin juuri näiden soittotietojen kautta. Kuten tiedetään, krp on tutkinut Soneran teletunnistetietojuttua.

Soittotietorikoksesta voi seurata vain sakkoja. Törkeä pahoinpitely on vakava rikos. Sen rangaistusasteikko on yhdestä vuodesta kymmeneen vankeutta.

Sisäasiainministeri Rajamäki on tänään virkamieslain mukaisesti kuullut Häkämiestä rikosepäilyjen johdosta. Sisäasiainministeriö arvioi Kari Häkämiehen virkasuhteen jatkamista/irtisanomista esitutkinnan edistyessä esille tulevien tietojen perusteella.

Sisäasiainministeriön vt. kansliapäällikkönä toimii Häkämiehen virasta pidättämisen aikana sisäasiainministeriön alueiden ja hallinnon kehittämisosaston osastopäällikkö, ylijohtaja Pekka Kilpi.

Rajamäki: Ministeriö suojaa virkatoiminnan uskottavuutta

Sisäministeri Rajamäki perustelee Häkämiehen virastapidättämistä turvaamistoimena, jonka tarkoituksena on varmistaa virkatoiminnan uskottavuus.

Rajamäki sanoi iltapäivän tiedotustilaisuudessaan, että virastapidättämisen syynä on rikostutkinta, joka vaikuttaa virkamiehen edellytyksiin hoitaa tehtäväänsä. Hän huomautti, että sisäasiainministeriö on sisäisen turvallisuuden ministeriö.

Rajamäki kertoi saaneensa alustavan tiedon asiaa koskevasta esitutkinnasta viime perjantaina, jonka jälkeen asiaa on selvitetty vielä eilen ja tänään.

Edelleen jatkuvaan poliisitutkintaan vedoten Rajamäki ei suostunut kertomaan tarkemmin asiasta. Sen verran hän paljasti, että epäillyn pahoinpitelyn kohteena oleva henkilö ei ole sisäministeriön palveluksessa.

Puoluesihteeri: Epäilyksistä ei ollut tietoa

Kokoomuksen puoluesihteerin Heikki A. Ollila vakuuttaa, ettei ainakaan hänellä ole ollut mitään aiempaa tietoa Häkämieheen kohdistuvista rikosepäilyistä. Missään puolueen elimessä ei myöskään ole käsitelty asiaa.
Häkämies oli kokoomuksen Helsingin piirin ehdokkaana eduskuntavaaleissa, mutta ei päässyt läpi.

Helsingin piirin silloinen vs. toiminnanjohtaja Tatu Rauhamäki oli hänkin täysin tietämätön nyt julki tulleista epäilyksistä.

Itäläkään ei tiennyt

Kokoomuksen puheenjohtaja, entinen sisäministeri Ville Itälä luonnehti Häkämieheen kohdistuvia rikosepäilyjä täysin uudeksi tiedoksi.

Moskovasta ulkoasiainvaliokunnan matkalta tavoitettu Itälä vakuutti, ettei hänellä ollut ministeriaikanaan huomautettavaa Häkämiehen viranhoidosta. Itälällä ei myöskään ollut selvyyttä Häkämiehen yksityiselämään liittyvistä seikoista.

Teletoimintaan jotenkin yhdistettävä asia oli esillä Itälän ja Häkämiehen välisessä keskustelussa muutama kuukausi sitten. Häkämies oli kertonut elämänkumppaninsa joutuneen puhelinhäiriköinnin kohteeksi ja kysynyt, miten tällaiseen asiaan voisi puuttua.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 20.05.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme