Mainos
Mainos

Hakkuut ja harvennukset uhkaavat haukkojen pesäpuita – pesintää turvataan uusin ohjein

Metsänomistajat ja metsäammattilaiset ovat saaneet uusia ohjeistuksia haukkojen pesinnän turvaamiseksi. Hiirihaukka, mehiläishaukka ja kanahaukka pesivät varttuneissa metsissä, ja metsätaloustoimet ovat niille usein haitaksi.

Pesämetsien hakkuut ja harvennukset vähentävät sopivia pesäpuita, ja siksi pesäpaikkojen säästämistä edesauttavat ohjeet ovat tarpeen, kertovat muun muassa Metsäkeskuksen ja Luonnontieteellisen keskusmuseon asiantuntijat.

Ohjeiden mukaan hakkuita kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajoittaa pesimäkauden ulkopuolelle.

– Metsänomistaja voi lykätä hakkuuta haukan pesämetsässä tai mahdollisesti hakata pesämetsän sijasta toisen kohteen. Jos hakkuuta ei voida välttää, pesäpuun ympärille kannattaa jättää riittävä alue metsää suojaksi, neuvoo petolintututkija Heidi Björklund.

Metsissä pesivät haukat ovat viime vuosikymmeninä vähentyneet. Siksi metsiin pitäisi jättää sopivia pesäpuita.

– Kasvuvikaisia tai vankkaoksaisia puita kannattaa jättää jäljelle harvennuksissa. Tällöin niitä olisi tarjolla haukkojen pesinnälle sopivassa metsän kehityksen myöhäisemmässä vaiheessa, Björklund sanoo.

Laki kieltää pesien vahingoittamisen. Haukkojen pesintää turvaavat toimet ovat vapaaehtoisia, eikä niistä makseta korvauksia. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme