Mainos
Mainos

Hallayöt hidastivat kasvukautta

Viime viikkojen kylmät säät ja hallayöt ovat hidastaneet maaseudun kasvukautta. Itä-Suomessa kasvu on pysynyt aikataulussa, mutta Etelä- ja Länsi-Suomessa ollaan 3-5 päivää myöhässä. Maaseutukeskusten liitosta kerrotaan, että päivälämpötilojen nousu on viime aikoina nopeuttanut kasvua jonkin verran.

Kasvitauteja ja tuholaisia on ollut erittäin vähän. Hallaöitä on riittänyt Etelä-Suomessa viime päiviin saakka, ja ne ovat haitanneet mm. mansikan kukintaa, viljojen kasvua sekä vaikeuttaneet rikkakasviruiskutuksia. Kevätviljojen pensominen ja nurmien kasvu ovat olleet pysähdyksissä, ja siksi kasvustoista on tulossa tuuheita. Syysviljoista ruis on tulossa tähkälle Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Syysvehnä on etelässä korrenkasvuvaiheessa. Kevätviljat ovat oraalla melkein koko maassa. Kylmyys on vahingoittanut kevätvehnää ja -ohraa länsirannikolla ja Etelä-Savossa.

Varhaisperunaa jo kaupoissa

Ensimmäiset kotimaiset varhaisperunat tulivat kauppoihin viime viikonloppuna Etelä-Karjalassa ja Varsinais-Suomessa. Varsinainen satokausi alkaa ensimmäisenä Turunmaan saaristossa arvioiden mukaan viikon kuluessa. Pohjanmaalla peruna on kärsinyt hallavaurioista. Laidunkausi on käynnissä kautta maan, mutta nurmien kasvu on ollut hidasta. Säilörehusadosta odotetaan normaalia. Mansikan kukinta on hiukan totutusta jäljessä. Kasvihuoneista marjaa on kuitenkin jo saatu kauppoihin, mutta avomaan mansikkaa joudutaan odottamaan juhannukseen asti.

Puna- ja valkoherukoiden kukinta alkoi Lounais- ja Itä-Suomessa kolmisen viikkoa sitten ja mustaherukan pari viikkoa sitten. Kukintakauteen osui useita hallaöitä, mutta niiden vaikutusta ei vielä tiedetä, koska vioittuneet kukat putoavat vasta parin viikon päästä vioittumisesta. Ensimmäiset kasvihuoneiden sipulit, porkkanat, kaalit ja salaatit on jo kerätty kasvihuoneista. Avomaan sadonnostoon päästään etelässä ensi viikolla. Paras satokausi alkanee juhannuksena.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme