Mainos
Mainos

Hallinnon tehostaminen vähentänyt demokratiaa

Valtionhallinnon tehokkuuden tavoittelun katsotaan lisänneen kohtuuttomasti virkamiesten vallankäyttöä. Sisäministeriön hallinto-osaston ylijohtaja Pekka Kilven mukaan kustannusvastuun ja tehokkuuden korostaminen on vienyt osan hallintoa poliittisen ja kansanvaltaisen kontrollin ulottumattomiin.

Operatiivisen päätösvallan raju hajauttaminen on Kilven mukaan johtanut siihen, että päätöksenteko julkisten palveluiden saatavuudesta ja tasosta on kasautunut liian harvoille.

Savon Sanomien haastattelema Kilpi mainitsee esimerkkinä verohallinnon, jossa lääninverojohtaja pystyy yksin päättämään millaisia palveluyksiköitä läänin alueella on ja millaisia palveluja niistä voi saada. Sama koskee Kilven mukaan esimerkiksi työvoimahallintoa.

Palveluja on karsittu varsinkin harvaan asutuilta seuduilta, mikä Kilven mukaan on ristiriidassa EU:n harjoittaman koheesiopolitiikan kanssa. Asiaan on vaikuttanut noin 10 vuoden ajan käynnissä ollut valtiohallinnon uudistus, jonka aikana myös valtion virkamiesten määrä on huomattavasti supistunut. Poikkeuksen tekevät ministeriöt, joissa henkilöstö on pikemminkin kasvanut.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme