Mainos
Mainos

Hallinto-oikeus hylkäsi sähköisestä äänestyksestä tehdyt valitukset

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt kaikki sähköisestä äänestyksestä tehdyt valitukset.Valitukset koskivat Vihdin, Karkkilan ja Kauniaisten kuntavaaleja lokakuussa 2008. Kokeilussa olleessa sähköisessä äänestyksessä 232 ääntä jäi rekisteröitymättä.

Hallinto-oikeus katsoi, että äänestäjien ohjauksessa ja äänestysjärjestelmän toteutuksessa oli puutteita. Tämä ei kuitenkaan oikeuden mukaan tarkoita sitä, että vaalit olisi toimitettu virheellisessä järjestyksessä tai lainvastaisesti.

Näin ollen kaikki valitukset hylättiin, kuten myös vaatimukset valittajien oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.

Korkein hallinto-oikeus linjaa, uusitaanko vaalit

MTV:n uutisten tietojen mukaan asian käsittely jatkuu, sillä hallinto-oikeuden päätöksestä aiotaan valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden päätöksestä pitää valittaa kirjallisesti 30 päivän kuluessa. Asia käsitellään KHO:ssa mahdollisesti jo kesään mennessä.

Hallinto-oikeus: ohjeistus puutteellista, mutta ei virheellistä

Helsingin hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että äänestysohjeissa oli puutteita. Ohjeissa ei oltu kerrottu, että äänestyskortin poistaminen laitteesta keskeytti äänestyksen ilman erillistä ilmoitusta.Oikeuden mukaan vaaliviranomaisten ohjeistus ei kuitenkaan ollut virheellistä eikä vaali lainvastainen. Jokaisella äänestäjällä oli hallinto-oikeuden mukaan mahdollisuus kysyä neuvoa vaalivirkailijoilta tai valita perinteinen äänestystapa.

Useat valittajat moittivat paitsi ohjeita, myös äänien katoamisen vaikutusta lopputulokseen. He katsoivat myös vaalisalaisuuden vaarantuneen. Hallinto-oikeus ei kuitenkaan katso että vaalilaissa tarkoitettu virheellisyys toteutuisi eikä näin katso että valittajien vaatimus uusista kuntavaaleista olisi perusteltu. Oikeuden mukaan se, että 2% sähköisesti annetuista äänistä jäi rekisteröitymättä, ei osoita vaaliviranomaisten menetelleen virheellisesti.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme