Mainos

Hallinto-oikeus hylkäsi sähköisestä äänestyksestä tehdyt valitukset

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt kaikki sähköisestä äänestyksestä tehdyt valitukset.Valitukset koskivat Vihdin, Karkkilan ja Kauniaisten kuntavaaleja lokakuussa 2008. Kokeilussa olleessa sähköisessä äänestyksessä 232 ääntä jäi rekisteröitymättä.

Hallinto-oikeus katsoi, että äänestäjien ohjauksessa ja äänestysjärjestelmän toteutuksessa oli puutteita. Tämä ei kuitenkaan oikeuden mukaan tarkoita sitä, että vaalit olisi toimitettu virheellisessä järjestyksessä tai lainvastaisesti.

Näin ollen kaikki valitukset hylättiin, kuten myös vaatimukset valittajien oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.

Korkein hallinto-oikeus linjaa, uusitaanko vaalit

MTV:n uutisten tietojen mukaan asian käsittely jatkuu, sillä hallinto-oikeuden päätöksestä aiotaan valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden päätöksestä pitää valittaa kirjallisesti 30 päivän kuluessa. Asia käsitellään KHO:ssa mahdollisesti jo kesään mennessä.

Hallinto-oikeus: ohjeistus puutteellista, mutta ei virheellistä

Helsingin hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että äänestysohjeissa oli puutteita. Ohjeissa ei oltu kerrottu, että äänestyskortin poistaminen laitteesta keskeytti äänestyksen ilman erillistä ilmoitusta.Oikeuden mukaan vaaliviranomaisten ohjeistus ei kuitenkaan ollut virheellistä eikä vaali lainvastainen. Jokaisella äänestäjällä oli hallinto-oikeuden mukaan mahdollisuus kysyä neuvoa vaalivirkailijoilta tai valita perinteinen äänestystapa.

Useat valittajat moittivat paitsi ohjeita, myös äänien katoamisen vaikutusta lopputulokseen. He katsoivat myös vaalisalaisuuden vaarantuneen. Hallinto-oikeus ei kuitenkaan katso että vaalilaissa tarkoitettu virheellisyys toteutuisi eikä näin katso että valittajien vaatimus uusista kuntavaaleista olisi perusteltu. Oikeuden mukaan se, että 2% sähköisesti annetuista äänistä jäi rekisteröitymättä, ei osoita vaaliviranomaisten menetelleen virheellisesti.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot