Mainos
Mainos

Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset Töölönlahden kaavasta

Hallinto-oikeuden päätös Töölönlahden kaavasta mahdollistaa VR:n makasiinien purkamisen mahdollisesti tilalle nousevan musiikkitalon alta.

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt kaikki Töölönlahden asemakaavaa koskevat valitukset. Sen mukaan kaavapäätökseen tai sen tekotapaan ei liity mitään laitonta.

Hallinto-oikeuden päätös mahdollistaa sen, että VR:n makasiineja puretaan mahdollisesti tilalle nousevan musiikkitalon alta. Kiistellyt päätökset asemakaavan muuttamisesta teki Helsingin kaupunginvaltuusto viime vuoden helmikuussa. Kaavasta valittivat Helsingin hallinto-oikeuteen muun muassa Helsingin kaupunkisuunnitteluseura, Pro Töölönlahti ry, Oranssi ry ja HYY:n Vihreät ry. Makasiineihin on ottanut kantaa myös Museovirasto, jonka mukaan makasiinien suojelu olisi pitänyt turvata jo asemakaavavaiheessa Helsingin kaupungin omalla päätöksellä. Museovirasto ei kuitenkaan halunnut ryhtyä valittamaan hallinto-oikeuteen jo tehdystä valtuuston päätöksestä.

"Makasiineilla on kulttuurihistoriallista merkitystä"

Valittajat perustelivat uuden kaavan laittomuutta muun muassa sillä, että se on ristiriidassa kaupungin yleiskaavan kanssa. Hallinto-oikeuden mukaan kaava on kuitenkin täysin laillinen ja siitä on päätetty valtuustossa oikeaoppisesti. Oikeus katsoo päätöksessään, että kiisteltyyn alueeseen ei liity maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettuja luonnonympäristön erityisiä arvoja, jotka edellyttäisivät alueen erityissuojelua. Se myöntää makasiineilla olevan entisinä ratapiharakennuksina kulttuurihistoriallista merkitystä, mutta ei katso nykyisen käytön tuovan rakennuksille sellaista uutta arvoa, joka edellyttäisi niiden säilyttämistä.

Hallinto-oikeus muistuttaa, että sen tehtävä ei ole ottaa kantaa parhaaseen kaavavaihtoehtoon. Oikeus voi ottaa kantaa vain päätöksen lainmukaisuuteen.

Musiikkitalon kohtalo epäselvä

Jos musiikkitalo päätetään rakentaa, makasiineista osa jäänee paikoilleen, osa siirretään ja osa puretaan. Musiikkitalon rakentaminen ei kuitenkaan ole millään tavoin varmaa, sillä hankkeen rahoitus on epäselvä.

Alustavasti musiikkitalon rakentamisen on arvioitu maksavan 92 miljoonaa euroa. Puolta summasta on kaavailtu valtion maksettavaksi, neljännestä Yleisradion ja neljännestä Helsingin kaupungin kontolle.

Suunnitellussa kaavassa junaradan varteen on varattu tilaa isoille toimistorakennuksille. Rakennettua puistoa on tarkoitus laajentaa etelään päin ja siihen rakentaa vesikanava.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme