Mainos
Mainos

Hallinto-oikeus kumosi Pekka Paavolan erottamispäätöksen

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut Tampereen kaupunginvaltuuston päätöksen kaupunginvaltuutettu Pekka Paavolan erottamisesta. Hallinto-oikeuden mukaan erottamispäätös on lainvastainen.

Kaupunginvaltuusto erotti Paavolan vuosi sitten kuntalain 41. pykälän toisen momentin perusteella. Sen mukaan valtuusto voi erottaa luottamushenkilön, jos tämä on vaalin toimittamisen jälkeen tuomittu vankeusrangaistukseen.

Paavola sai vuonna 1999 vankeustuomion veropetoksesta, joka pysyi voimassa Paavolan valitettua tuomiosta hovioikeuteen. Korkein oikeus ei antanut Paavolalle valituslupaa, minkä jälkeen Tampereen kaupunginhallitus esitti maaliskuussa 2002 valtuustolle Paavolan erottamista kaikista kunnallisista luottamustehtävistä. Valtuusto erotti Paavolan äänin 58-9.

Hallinto-oikeuden mukaan kuntalain 41. pykälän toisen momentin säännöksen tulkinta edellyttää, että luottamushenkilön vankeustuomio on annettu sen jälkeen, kun hänet on valittu luottamustoimeen. Paavolan tuomio oli vuoden 2000 kunnallisvaalien aikaan ollut yleisesti tiedossa, ja tuomiosta huolimatta Paavola valittiin kaupunginvaltuustoon.

Hallinto-oikeus toteaa, että äänestäjät ovat näin katsoneet Paavolan nauttivan kaupungin luottamustoimen hoitamisen edellyttämää kunnioitusta. Paavolaa ei ole voitu kyseisen lainkohdan nojalla erottaa niistä luottamustoimista, joihin hänet oli valittu käräjäoikeuden tuomion antamisen jälkeen.

Paavola tyytyväinen

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös miellyttää Pekka Paavolaa.

Mahdollista paluutaan kunnallispolitiikkaan Paavola ei vielä tarkemmin kommentoi. -Olen erinomaisen tyytyväinen tulokseen, joka vastaa täydellisesti henkilökohtaista käsitystäni asiasta. Näen, että tässä on hyvä osoitus siitä, että poliittiset intohimot liian helposti kävelevät laillisuusnäkökohtien ylitse esimerkiksi valtuustojen kokouksissa, Paavola sanoo.

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sirkka Merikoski (sd.) on hallinto-oikeuden päätöksestä hämmästynyt. -Valtuustolla on pykälien mukaan harkintavaltaa tämänkaltaisissa asioissa, mutta onko sitä nyt käytännössä ollenkaan, Merikoski ihmettelee.

Hallinto-oikeuden päätöksen käytännön seurauksiin Merikoski ei vielä ota kantaa. -Asiasta keskustellaan maanantaina Tampereen kaupunginhallituksen kokouksessa ja katsotaan, mitä tehdään, Merikoski sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme