Mainos
Mainos

Hallintoneuvosto jatkaa Finnairissa

Finnairin hallintoneuvostoa ei lakkauteta. Enemmistöomistajana oleva valtio asettui neuvoston jatkamisen taakse. Pienomistajat vaativat hallintoneuvoston lakkauttamista.

Finnair-logo (lentojen peruutukset)

Finnairin tänään Helsingissä kokoontunut yhtiökokous ei lakkauttanut yhtiön hallintoneuvostoa. Pienomistaja Pertti Louneston ehdotus hallintoneuvoston lakkauttamisesta ei saanut suurimman omistajan eli valtion kannatusta osakseen.

Lounesto ehdotti maaliskuussa menestyksellisesti Soneran hallintoneuvoston lakkauttamista. Lounesto perusteli lakkautusehdotustaan hallintoneuvoston tarpeettomuudella ja sen aiheuttamilla kustannuksilla. Louneston mukaan hallintoneuvoston jäsenet "rohmuavat perusteettomia luontaisetuja".

"Harrastelijamaisen, ylisuuren ja hitaan" hallintoneuvoston lakkauttaminen lisäisi Louneston mielestä Finnairin hallinnon joustavuutta ja tehokkuutta. Louneston mukaan hallintoneuvostosta luopuminen parantaisi myös Finnairin osakekurssia.

-Ulkomailla ei tunneta hallintoneuvoston roolia osakeyhtiöissä. Tämä hämmentää yhtiöstä kiinnostuneita kansainvälisiä sijoittajia. Heidän varovaisuutensa pitää Finnairin osakekurssin alhaisena verrattuna yhtiön substanssiin, Lounesto totesi yhtiökokoukselle.

Valtiovalta jyräsi pienomistajat


Louneston ehdotus sai taakseen paikalla olleiden piensijoittajien kannatuksen, mutta Finnairin suurinta omistajaa kokouksessa edustanut liikenneministeriön neuvotteleva virkamies Esko Pyykkönen ilmoitti Suomen valtion vastustavan Louneston ehdotusta.

Järjestetyssä äänestyksessä Louneston ehdotus sai taakseen vain reilun yhden prosentin osakkeista. Paikalla olleista 196:sta osakkeenomistajasta 173 kannatti Louneston ehdotusta. Lounesto ehdotti myös riippumattoman selvityksen teettämistä hallintoneuvoston tarpeellisuudesta. Tätä ehdotusta valtiovalta asettui kannattamaan.

-Selvityksen yhteydessä kuullaan myös pienosakkaita, Pyykkönen lupasi. Pyykkönen ehdotti hallintoneuvoston jäsenmäärän pitämistä kahdeksassatoista. Piensijoittajat suhtautuivat esitykseen kriittisesti, mutta tästä asiasta ei enää jaksettu vaatia äänestystä.

Hallintoneuvoston jäsenten palkkiot päätettiin pitää ennallaan. Rivijäsenet saavat palkkaa 1500 markkaa kuukaudessa puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan saadessa lähes tuplasti enemmän. Lisäksi kokouksista maksetaan 500 markan kokouspalkkio.

Viime vuonna Finnair maksoi hallintoneuvostolleen palkkioina vajaat 400 000 markkaa yhtiön liikevaihdon ollessa vajaat kymmenen miljardia markkaa.

Ristiretkellä hallintoneuvostoja vastaan

Tekniikan tohtori Pertti Lounesto on Finnairin ja Soneran ohella ehdottanut myös Kemiran ja Fortumin hallintoneuvostojen lakkauttamista, mutta lopputulos on ollut samanlainen kuin Finnairissakin. Suuromistaja valtio on jyrännyt pienomistajat kerta toisensa jälkeen. Valtiovalta omistaa Finnairista 58,4 prosenttia.

Hallintoneuvostojen vastustaminen on Helsingin ammattikorkeakoulun matematiikan opettajana toimivalle Lounestolle periaatteellinen kysymys.

-Jos kustannusten tuottamia hyötyjä ei pystytä osoittamaan, on niistä luovuttava, Lounesto perustelee. Lipposen hallituksen viimekeväisen linjauksen mukaan hallintoneuvostot voidaan lakkauttaa niistä yhtiöistä, joissa valtiolla on vain sijoittajan rooli.

Finnairin hallintoneuvoston paikat ovat olleet erityisen haluttuja ilmaisten lentolippujen vuoksi.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme