Mainos
Mainos

Hallituksella ja oppositiolla tiukka sanasota vaalirahoituksesta

Eduskunta päässee juhannuksen viettoon vasta poltettuaan vaalirahasotkusta kasaantuneen kokon. Maan poliittisen elämän loppukevääksi sekoittanut jupakka näyttää huipentuvan hallituksen ja opposition tuliseen yhteenottoon.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) torjui tänään ehdottomasti opposition vaatimukset eduskunnalle annettavasta tiedonannosta tai pääministerin ilmoituksesta.

Vanhasen sanoi Kesärannassa tuohduksissaan pitämässään lehdistötilaisuudessa, että hallitus on sen sijaan valmis käymään välikysymyskeskustelua asiasta.

Vanhanen arvosteli kovin sanoin SDP:n menettelyä viimeaikaisessa keskustelussa. Hän sanoo olevansa loukkaantunut epäillyistä kytköksistä vaalirahan ja kaavoituksen välillä.

Oppositio päättää omista toimenpiteistään huomenna. Välikysymyksen jättäminen näyttää todennäköiseltä.

SDP halveksii kansanvaltaa

Pääministeri sanoi haluavansa puhdistaa pöytää ennen lähtöään yli viikon kestävälle virkamatkalle Etelä-Koreaan ja Japaniin.

Vanhasen mukaan SDP:n johdosta on esitetty kansanvaltaa halventavia lausuntoja siitä, että vaalitulos olisi ostettu. Pääministeri sanoi, ettei siedä tällaisia puheita. Hän piti esitettyjä syytöksiä erittäin kovina ja vastasi samalla mitalla.

- Joka kerta kun SDP on hävinnyt, menettänyt suurimman puolueen aseman, he yrittävät tavalla tai toisella osoittaa, että "väärin äänestetty".

Pääministeri halusi selvittää medialle vielä osuutensa Tokmannin toimitusjohtajan Kyösti Kakkosen arvonimihankkeessa ja Vihdin Ideaparkin ympärillä käydyssä polemiikissa.

Vanhanen muistutti, että vuorineuvoksen tittelin hakeminen Kakkoselle tyssäsi jo viime syksynä hänen johtamassaan arvonimilautakunnassa. Tämä tapahtui siten ennen kuin Kakkosen kytköksistä vaalirahoitukseen oli tietoakaan.

Pääministerin mukaan "SDP kerää kiviä lasikaapissa" esittäessään, että hän olisi kytkeytynyt kaavoituksessa tahoihin, jotka ovat tukeneet hänen kampanjaansa.

- En tätä väitettä kerta kaikkiaan hyväksy.

Vanhasen mukaan isoja kauppakeskuksia pitää voida rakentaa muuallekin kuin suurimpiin kaupunkeihin. Lobbareille hän on kuitenkin todennut, että Vihdin hanke ei taajama-alueen ulkopuolelle sijoittuvana vastaa lainsäädännön vaatimuksia. Mitään lupauksia ja sitoumuksia hän ei ole keskustan puolesta antanut.

Vanhanen esitti myös vastalauseensa kohutun Vihdin Ideapark-hanketta "ymmärtävän" blogimerkintänsä kohtelusta tiedotusvälineissä. Hän luki nettipäiväkirjastaan otteen, jossa hän nosti esiin myös hankkeen ongelmat.

Kansalaisten luotettava päättäjiin

Pääministeri paheksui voimakkaasti vaalirahoituksen lokaamista ja värittämistä moraalisesti jotenkin tuomittavaksi toiminnaksi. Hänen mukaansa yhteiskunta perustuu paljolti verkostoitumiseen ja vuorovaikutukseen. Kansalaisten pitää luottaa siihen, että päättäjät tekevät päätökset omalla harkinnallaan.

- Voisivatko puolueet, jotka saavat ammattiyhdistysliikkeen tukea osallistua työelämän kehittämiseen ja työlainsäädännöstä päättämiseen? Minusta voivat.

Hallitus tulee Vanhasen mukaan toimimaan suunnitelmansa mukaisesti ja tekemään tarvittavat muutokset vaalirahoitusta koskevaan lainsäädäntöön. Hän sanoi toivovansa poliittisen järjestelmän myös oppineen jotakin jupakasta.

Vanhanen selvitti myös Forsiuksen vaalirahoitusta

Pääministeri selvitti myös osuuttaan silloisen vihreiden kansanedustajan ja vaaliehdokkaan Merikukka Forsiuksen vaalirahoituksen junailuun.

Vanhanen sanoi suositelleensa vaaliavustusta Forsiukselle ennen vaaleja eduskunnan kahvilassa tavatessaan Kehittyvien maakuntien Suomen vaalirahaa jakaneen Tapani Yli-Saunamäen. Tämä liittyi hänen mukaansa Forsiuksen ja Vanhasen yhteisen vaalitilaisuuden järjestämiseen.

Vanhanen joutui myös vastaamaan kysymyksiin, miksi hän on aiemmin kiistänyt suositelleensa rahanjakoa vieraiden puolueiden ehdokkaille. Pääministeri sanoi asian kiistäessään puhuneensa tuolloin asiasta yleisellä tasolla liittyen KSM:n toimintatapoihin. Hän sanoi, ettei sillä hetkellä edes ajatellut Forsiuksen kanssa järjestämänsä vaalitilaisuuden rahoitusta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme