Mainos
Mainos

Hallitukselta odotetusti tukea metrohankkeelle

Hallituksen avustussumma voisi olla korkeimmillaan 15 miljoonaa euroa.

Valtio osallistuu länsimetron suunnittelukustannuksiin enintään 30 prosentin osuudella. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti asiasta tänään illalla.

Ministerivaliokunta katsoo myös, että pääkaupunkiseudun lähivuosien suurista ratahankkeista tulee toteuttaa Kehärata pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n esityksen mukaisesti. Hallituksen kannanotto hankkeisiin oli odotusten mukainen.

Metrohankkeen suunnitteluavustus voisi olla korkeintaan 15 miljoonaa euroa. Valtion ensi vuoden budjettia täydennetään lisäämällä suunnittelurahaa Ruoholahti-Matinkylä-väliselle osuudelle 1,5 miljoonaa euroa.

Ministerivaliokunta puoltaa myös länsimetron yleissuunnittelun aloittamista Espoon ja Helsingin välisenä yhteistyönä. Espoon kaupungin esittämiin ehtoihin länsimetron rakentamiselle valtio voi ottaa kantaa kehys- ja talousarvioneuvottelujen yhteydessä.

Kehäradan rakentamisen edellytyksenä on, että Vantaan kaupungin kustannusosuudesta päästään sopimukseen. Neuvottelut valtion ja Vantaan välillä olisi aloitettava pikaisesti. Toteuttamisaikataulusta valtio päättää erikseen osana normaalia budjettimenettelyä.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Martti Lipponen ei halua arvioida, minkä suuruisella summalla Vantaa olisi valmis osallistumaan Kehäradan kustannuksiin. Lipposen mukaan asiasta ei ole keskustelu valtion kanssa vielä edes alustavasti. Lipposen mukaan rata palvelee myös muita kuin vantaalaisia, ja valtion on mahdollista saada siihen myös EU:n tukea.

- Siksi keskustelujen pohjaksi ei voi ottaa päätöksiä, joita on tehty metroon liittyen. Kustannustenjakosuhde on neuvoteltava toisenlaiselta pohjalta.

YTV:n yhteistyöjohtaja Hannu Penttilä ilmaisi tyytyväisyytensä ministerivaliokunnan päätökseen. Hänen mukaansa hallituksen päätös vastaa täysin YTV:n linjauksia ja toiveita.

Kehäradalla tarkoitetaan Vantaan Martinlaaksosta Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta päärataan yhdistettävää rataosuutta. Sen rakentamisen on ennakoitu alkavan jo ennen metron laajennusta.

Kehäradan on laskettu maksavan noin 400 miljoonaa euroa. Rakentamisen päämaksaja on valtio, mutta myös Vantaan kaupungin odotetaan osallistuvan sen kannalta tärkeän hankkeen kustannuksiin.

Länsimetron on arvioitu maksavan noin 500 miljoonaa euroa. Rakentamisen päävastuu on Espoolla ja Helsingillä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme