Mainos

Hallitukselta vaaditaan tukea merenkululle

Työnantaja- ja palkansaajajärjestöt vaativat yhdessä hallitusta helpottamaan matkustaja-alusten verotusta ja tukijärjestelmää. Hallitukselle tänään kirjelmöineet työmarkkinajärjestöt, varustamoyhdistykset ja MTK katsovat, että nykyisellä järjestelmällä suomalaisen merenkulun kilpailukykyä ja työpaikkoja ei voida turvata.

Järjestöjen mielestä suomalaiselle merenkulkuelinkeinolle tulisi nopeasti luoda samat toimintaedellytykset kuin lähimmissä kilpailijamaissa. Ottamalla käyttöön EU:n sallimat tukimuodot ja kehittämällä tonnistoverolainsäädäntöä olisi järjestöjen mukaan mahdollista oikaista niitä kilpailun vääristymiä, joita muiden EU-maiden tuki merenkululle on aiheuttanut työvoimakustannuksissa ja verotuksessa.

Järjestöt esittävät, että liikenne- ja viestintäministeriö sekä valtiovarainministeriö asettaisivat kaksi työryhmää, joiden tehtävänä on valmistella kiireellisellä aikataululla muutokset tukijärjestelmään ja tonnistoverolakiin. Vaatimusta perustellaan sillä, että merenkulun kansantaloudellinen ja yhteiskunnallinen merkitys on merikuljetuksista riippuvaiselle Suomelle huomattava.

Tukijärjestelmien eroavaisuuksista johtuen Suomessa on kuitenkin EU:n korkeimmat kustannukset ja huonoimmat mahdollisuudet uusia yhteisömaiden vanhinta aluskantaa. Kauppalaivaston osuus Suomen tavara- ja matkustajakuljetuksista on viime vuosina edelleen laskenut, mikä vähentää merityöpaikkojen lukumäärän ohella uusien alusten tilauksia.

Eri EU-maissa käyttöön otetut tukimuodot ovat johtaneet siihen, että näiden yhteisömaiden varustamot ovat tilanneet yli tuhat uutta alusta. Suomessa kehitys on ollut päinvastainen, koska täällä on tukijärjestelmien eroavaisuuksista johtuen EU:n korkeimmat kustannukset. Varustamoilla on viime vuosina ollut paineita siirtää matkustajalaivoja muiden maiden, etenkin Ruotsin lipun alle. Matkustaja-rahtialusten ulosliputtamisen Ruotsiin arvioidaan aiheuttavan Suomelle 14,5 miljoonan euron tulovajeen.

Hallitukselle toimitetun kannanoton ovat allekirjoittaneet SAK, Teollisuuden ja työnantajain TT, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK, Metallityöväen liitto, Suomen Merimies-unioni, Meriteollisuusyhdistys, Suomen Laivanpäällystöliitto, Suomen Konepäällystöliitto, Suomen Varustamoyhdistys, Ålands Redarförening sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot