Mainos
Mainos

Hallituksen budjettikehyspäätös sai eduskunnassa ristiriitaisen vastaanoton

Keskustelu valtion lähivuosien budjettikehyksistä kulki eduskunnassa tuttuja latuja. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen torjui opposition syytteet siitä, että hallitus omilla toimillaan lisäisi inflaatiota.

Talousnäkymät ovat kuitenkin synkkenemässä, mistä ministeri toivoi rakentavaa keskustelua.

- Millä kotimaisilla toimenpiteillä voimme torjua inflaatiota, toisaalta millä kotimaisilla toimenpiteillä voimme vahvistaa talouskasvua ja työllisyyttä. Ja jos esittää menolisäyksiä, pitää myös kertoa miten ne katetaan, Katainen kysyi.

Oppositiolle ministerin perustelut eivät kelvanneet, ja haukkuja tuli vähän joka asiasta.

- Hallitus ei omilla toimillaan pyri suitsimaan inflaatiota vaan päinvastoin. Alkuvuodesta hallituksen omat veropäätökset ovat nostaneet hintatasoa, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov kertoi.

- Sosiaaliturvasta saadaan neljä vuotta puhua, mutta rahaa ei ole. Myös suurimat liikennehankkeet jäävät ensi vaalikaudella tehtäviksi, kansanedustaja Eero Heinäluoma harmitteli.

- Vanhasen toinen hallitus esittää nyt maatila- ja muun yritysperinnön vapauttamista perintöverosta. Sen jälkeen perintöveroa maksaa enää vain tavallinen suomalainen, vasemmistoliiton Martti Korhonen painotti.

Omiltaan hallitus sai kehuja. Keskusta oli erityisen tyytyväinen maakuntien teihin ja metsätöihin luvattuihin miljooniin.

- Kehyspäätös vastaa metsäteollisuuden ja sitä kautta koko Suomen haasteisiin ja on samalla panostus maaseudun elinvoimaisuuteen, keskustan kansanedustaja Eero Reijonen kehui.

Sen sijaan hallituspuolue vihreitä energia- ja muiden hakkuiden lisääntyminen näyttää jo arveluttavan.

- Suojelun tasoa voidaan nostaa merkittävästi nykyisestä ilman että metsätalous sitä kärsii. Vihreiden mielestä metsien monimuotoisuus on itseisarvo, vihreiden kansaedustaja Kirsi Ojansuu painotti.

Vihreät vastustivat tänään myös veronalennuksia, joita hallituskumppani kokoomus toivoi harkittavan mahdollisesti jo ensi vuonna.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme