Mainos

Hallituksen eläkelakiesitys lähiviikkoina

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on hyväksynyt viime viikolla syntyneen työmarkkinajärjestöjen eläkesopimuksen. Esitys annettaneen eduskunnalle lokaluun puoliväliin mennessä.

Hallitus aikoo antaa esityksen työeläkeuudistuksesta nopealla aikataululla.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on näyttänyt tänään vihreää valoa viime viikolla syntyneelle työmarkkinajärjestöjen sopimukselle. Akava tosin ei allekirjoittanut sopimusta, joka on pohjana yksityisten alojen työeläkkeiden uudistukselle. Hallituksen esitys pyritään antamaan eduskunnalle 18:nteen lokakuuta mennessä.

Hallitus korostaa, että työeläkeuudistus vahvistaa eläkejärjestelmän kestävyyttä. Samalla hallitus kiirehtii myös julkisen lohkon eläkeuudistusten valmisteluja.

Hallitus antaa lakimuutosehdotuksen, jonka mukaan vanhuuseläkettä kertyy perusteesta, joka on nykyisin 500 euroa kuukaudessa. Kyse on siis ajasta, jolloin vanhempi hoitaa alle kolmivuotiasta lasta saamatta päivärahaa. Opiskeluajalta kertyy vanhuuseläkettä saman suuruisen perusteen mukaan opintoviikkojen perusteella. Eläkettä kertyy kuitenkin enintään viideltä vuodelta ja vain niissä tapauksissa, joissa opiskelija suorittaa loppututkinnon. Muutokset on tarkoitus saattaa voimaan vuoden 2005 alusta.

Tarkoituksena on kannustaa työnteon jatkamista siten, että vanhuuseläke alkaisi 62-68-vuotiaana. Kansaneläke on täysimääräinen 65-vuotiaana ja samansuuruinen kuin nykyisin. Kansaneläke yhteensovitettaisiin kuitenkin työntekijän 63-vuotiaana karttuneen työeläkkeen mukaan, jolloin tämän iän jälkeen karttunut työeläke ei vähentäisi kansaneläkkeen määrää. Sairausvakuutuslain mukaista päivärahaoikeutta pidennettäisiin nykyisestä 65 vuodesta 68 vuoteen.

SAK tyytyväinen aikatauluun


SAK on tyytyväinen siitä, että hallitus on päättänyt nopeasti aloittaa aloittaa eläkeratkaisun lainvalmistelun.

Johtaja Pentti Parmanne muistuttaa, että työeläkeuudistus tekee mahdolliseksi eläkelakien selkiyttämisen, lisää oikeudenmukaisuutta ja palkansaajien valinnanmahdollisuuksia sekä hillitsee maksujen nousupaineita.

- SAK pitää oikeana myös hallituksen päätöstä toteuttaa verovaroin kustannettava opiskelu- ja lapsenhoitojaksojen eläkekertymä neuvotteluissa esillä olleella, hallituksen aiemmin ilmoittamalla tavalla, hän kiittelee.

Parmanteen mukaan SAK on kuitenkin pettynyt hallituksen linjaan kansaneläkkeiden yhteensovittamisessa työeläkkeisiin. Linjaus merkitsee hänen mielestään sitä, että pienipalkkaisten ja osa-aikatyöntekijöiden taloudelliset mahdollisuudet käyttää joustavaa vanhuuseläkeikää heikkenevät.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot