Mainos
Mainos

Hallituksen ilmastosuunnitelma: Päästöt pienemmiksi sähköautoilla, lämpöpumpuilla ja kasvisruoalla

Hallitus patistelee Suomea kohti vähäpäästöistä arkea. Torstaina hyväksytyssä ilmastosuunnitelmassa ratkaisuja haetaan niin tuilla ja veroilla kuin vetoamalla kuluttajiin viisaiden valintojen puolesta.

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma laadittiin nyt ensimmäistä kertaa. Sellainen on vuoden 2015 ilmastolain mukaan tehtävä kerran vaalikaudessa.

Suunnitelma koskee päästökaupan ulkopuolista sektoria kuten liikennettä, rakennusten lämmitystä ja jätehuoltoa.

– Liikenteen puolella on rajuimmat temput, siellä etsitään suurimpia päästövähennyksiä, sanoi ympäristöneuvos Magnus Cederlöf ympäristöministeriöstä STT:lle.

Jos ajat autolla, suosi sähköä tai kaasua

Liikenteessä edistetään kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Niitä tukevat hankkeet ovat suunnitelman mukaan etusijalla kaupunkien liikennesuunnittelussa ja hankkeiden rahoituksessa. Liikenteen solmukohdissa kehitetään pyörien liityntäpysäköintiä.

Autoissa puolestaan suositaan sähköä ja kaasua polttonesteiden sijaan. Vanhoja autoja halutaan muuttaa kaasulla tai etanolilla käyviksi, ja autokauppiaiden halutaan esittelevän autonostajille vähäpäästöisiä vaihtoehtoja.

Lämmitä lämpöpumpulla tai polta pelletit puhtaasti

Lämmityksessä hallitus kannustaa uusiutuvan energian käyttöön ja öljyn vähentämiseen. Siirtymistä esimerkiksi lämpöpumppuihin edistetään polttoaineiden verotuksella.

Myös pellettien ja klapien puhdasta polttoa edistetään. Ilmastosuunnitelman mukaan ihmisiä valistetaan puhtaasta puunpoltosta ja laitteita parannetaan esimerkiksi kehittämällä tuotestandardi.

Valtio aikoo luopua öljylämmityksestä omistamissaan kiinteistöissä vuoteen 2025 mennessä, ja kaikkia julkisia toimijoita kannustetaan samaan.

Vähennä lihaa, vältä hävikkiä

Ruokahävikkiä pyritään vähentämään. Ilmastosuunnitelmassa esitetyt toimet kohdistuvat lähinnä suurkeittiöihin. Esimerkiksi ravintoloita kannustetaan vapaaehtoisiin sitoumuksiin hävikin vähentämisessä.

Myös tavallisella ihmisellä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa, suunnitelmassa muistutetaan. Päästöihin voi vaikuttaa vähentämällä omaa ruokahävikkiään sekä syömällä kasvispainotteisesti.

Suunnitelmassa arvioidaan, että ruokailun osuus kulutuksen kasvihuonepäästöistä kasvaa tulevaisuudessa, koska asumisen ja liikkumisen päästöt vähenevät energiajärjestelmän muuttuessa vähähiiliseksi.

Kutista hiilijalanjälkesi oikeilla valinnoilla

Ilmastosuunnitelma kannustaa suomalaisia vähentämään omaa hiilijalanjälkeään keskimäärin 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Kehotus kytkeytyy niin liikkumiseen, lämmittämiseen kuin ruokaankin. Valtion toimien lisäksi peräänkuulutetaan siis ihmisten omia valintoja.

Ympäristöneuvos Magnus Cederlöfin mukaan merkillepantavaa onkin, että ilmastosuunnitelmassa annetaan roolia myös kuluttajille. Heitä ei kuitenkaan pakoteta mihinkään.

– Annetaan oikeat puitteet kuluttajille tehdä fiksuja valintoja. Sehän on se idea, Cederlöf sanoi.

Oman kulutuksensa aiheuttamia päästöjä voi laskea esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen (Syke) laskurilla.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot