Mainos
Mainos

Hallituksen kriisiryhmä: Suomeen ei kohdistu terrorismiuhkaa

Hallituksen kriisiryhmän mukaan Suomeen ei kohdistu erityistä terrorismiuhkaa, mutta Suomessa sijaitsevia ulkomaisia kohteita suojataan edelleen tehostetusti.

Sisäministeri Ville Itälä.

Suomeen ei kohdistu välitöntä terrorismin uhkaa, vakuutti sisäministeri Ville Itälä (kok.) tänään.

-Alustavien arvioiden mukaan iskut oli suunnattu nimenomaan Yhdysvaltain hallitusta ja amerikkalaisia instituutioita vastaan. Välittömästi Suomea tai suomalaisia intressejä vastaan kohdistuvien terroritekojen todennäköisyys on hyvin vähäinen, Itälä sanoi hallituksen kriisiryhmän kokouksen jälkeen.

Itälän vetämä kriisiryhmä kokoontui ennen eduskunnan täysistuntoa.

-Hallitus ei ole edelleenkään saanut tietoa mahdollisista suomalaisuhreista Yhdysvaltojen terrori-iskuissa. Suomalaisia uhreja ei kuitenkaan voida vielä kokonaan sulkea pois, Itälä sanoi iltapäivällä eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hän oli silti luottavainen, sillä viranomaisille ei ole tullut omaisilta tai Yhdysvalloissa toimivilta yrityksiltä ilmoituksia kadoksissa olevista suomalaisista.

Itälä kertoi, että poliisitoimen, rajavalvonnan, ilmavalvonnan ja lentokenttien turvatarkastusten taso jatkuu toistaiseksi edelleen tehostettuna.

Turvallisuusjohtaja Rauli Parmes liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoi, ettei toistaiseksi ole suunnitteilla muuttaa lentoreittejä esimerkiksi Helsingin lähistöllä. Joitakin ulkomaisia kohteita, pääosin lähetystöjä, suojataan tällä hetkellä tehostetusti. Valtionjohtoa ei suojata millään poikkeuksellisilla toimenpiteillä, ja sekä presidentti että pääministeri ovat jatkaneet normaalia työtään.

Itälä arveli, että tehostetut turvatoimet pysyvät voimassa ainakin useamman päivän.

Ulkomaisia kohteita suojataan tehostetusti

Eilisiltana perustettu kriisiryhmä käsitteli suojelupoliisin laatimaa uhkakuva-analyysiä Suomeen kohdistuvasta terrorismiuhasta. Suojelupoliisi ja keskusrikospoliisi pitävät yhteyksiä kollegoihinsa muissa maissa sekä Europoliin ja Interpoliin. Itälän mukaan Suomeen saadaan tätä kautta pikaisesti tieto mahdollisista uhkista.

-Suomi on edelleen siinä onnellisissa asemassa että Suomeen kohdistuvia terroriuhkia ei ole havaittu, Itälä rauhoitteli.

Itälän mukaan teleliikenneyhteydet Yhdysvaltoihin toimivat tällä hetkellä 90-prosenttisesti, mikä on tuntuvasti helpottanut tiedon saantia.

Yhdysvallat ei ole esittänyt Suomelle mitään avunpyyntöjä, sisäministeri kertoi. Hän uskoi, että verta tuskin tarvitsee lähettää Suomesta Yhdysvaltoihin.

Kriisiryhmä koolle vain tarvittaessa

Ministerien kriisiryhmä ei ole sopinut uusista kokouksista, vaan kokoontuu jatkossa vain tarvittaessa. Tilannetta Yhdysvalloissa ja maailmalla seurataan nyt virkatyönä.

Jäseniä ovat Itälän lisäksi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), puolustusministeri Jan-Erik Enestam (r.), alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen (vas.) sekä peruspalveluministeri Osmo Soininvaara (vihr.).

Tuomioja ei ollut tänään paikalla, sillä hän lähti Brysseliin EU:n ylimääräiseen ulkoministerikokoukseen. Ulkoministerit pohtivat EU:n yhteisiä toimia terrorismin torjumiseksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme