Mainos
Mainos

Hallituksen Libanon-selonteko valmistuu

Eduskunnan suureen saliin selonteko tulee ylihuomenna. Sisältöraamit sovittiin reilut kaksi viikkoa sitten, kun Puolustusministeriön tehtäväksi tuli koota Libanoniin enintään 250 henkilön vahvuinen pioneerikomppania.

Suomen osallistuminen Libanonin rauhanturvaoperaatioon etenee alkavalla viikolla. Kesälomiltaan palaava eduskunta pääsee heti syysistuntokautensa aluksi käsittelemään uutta Unifil-operaatiota.

Hallitus hyväksyy Libanon-operaatiota koskevan selonteon aamulla ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa, jonka jälkeen pääministeri Matti Vanhanen pitää asiasta tiedotustilaisuuden. Eduskunnan suureen saliin selonteko tulee jo tiistaina.

Selonteon sisällön raamit sovittiin jo reilut kaksi viikkoa sitten hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan ja tasavallan presidentin yhteiskokouksessa. Puolustusministeriö sai tuolloin toimeksi ryhtyä kokoamaan Libanoniin enintään 250 henkilön vahvuista pioneerikomppaniaa raivaus- ja rakennustöihin.

Operaation kustannuksiksi puolustusministeriössä on laskettu kuluvalle ja ensi vuodelle yhteensä yli 40 miljoonaa euroa. Kustannukset jakaantuvat etupainotteisesti, koska joukoille joudutaan hankkimaan materiaalia, muun muassa maansiirtokalustoa.

Parissa viikossa operaation luonne ja kansainvälisen osallistumisen taso on jo joiltakin osin selkiintynyt. Italia on ottanut vetovastuun ja lähettänyt jo ensimmäiset rauhanturvaajat paikalle. Myös Ranska päätti lopulta osallistua vahvemmalla panoksella kuin miltä välillä näytti.

Suomen toivoman yhteispohjoismaisen pataljoonan perustaminen ei toteudu, sillä muut pohjoismaat ovat osallistumassa operaation muilla tavoin, kuten lähettämällä laivasto-osastoja.

Eduskuntaan Libanon-operaatio ei kaadu, sillä Suomen osallistumiselle on vankka periaatteellinen tuki jokseenkin kaikissa eduskuntaryhmissä. Ulkoasiainvaliokunta näytti hankkeelle vihreää valoa jo pari viikkoa sitten.

Päätöksentekoa helpottaa myös se, että operaatiolla on YK:n mandaatti ja kyse on perinteisestä rauhanturvaamisesta eikä rauhaanpakottamisesta. Kansanedustajat kantanevat kuitenkin jossain määrin huolta operaation riskeistä, olosuhteista ja rauhanturvaajien voimankäytön valtuuksista.

Lopullisen osallistumispäätöksen tekee hallituksen esityksestä presidentti sen jälkeen, kun eduskunta on kantansa ilmaissut. Suomalaisjoukon on arveltu ehtivän Libanoniin marraskuussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme