Mainos

Hallituksen maahanmuuttopoliittinen ohjelma pian valmis

Ohjelman on tarkoitus helpottaa ulkomaisen työvoiman saantia aloille, joille ei kotimaasta saada riittävästi työvoimaan.

Hallitus sai tänään iltakoulussaan maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa viimeistelyä vaille valmiiksi. Ohjelma hyväksytään lähiaikoina valtioneuvoston istunnossa.

Ohjelman tarkoitus on edistää työperusteista maahanmuuttoa. Se muodostaa puitteet erityisesti EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen suuntautuvaa maahanmuuttoa koskevan politiikan suunnittelulle ja toimeenpanolle.

Ohjelma sisältää yhteensä 34 politiikkalinjausta toimenpiteineen. Useat linjaukset edellyttävät valmistelua yhteistyössä eri hallintojen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Uusia keinoja ovat muun muassa yhteistyö työvoiman lähtömaiden kanssa, Suomen vetovoimatekijöiden korostaminen ja lupajärjestelmän yksinkertaistaminen. Työvoimalle luodaan myös opastusjärjestelmä, johon voi sisältyä esimerkiksi kieliopetusta ja koulutusta Suomen työelämästä ja yhteiskunnasta.

Työministeri Tarja Filatov korosti iltakoulun jälkeen, että ohjelmassa pyritään helpottamaan nimenomaan ulkomaisen työvoiman saantia aloille, joille ei saada riittävästi omaa työvoimaa. Suomen markkinointivalttina hän piti muun muassa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, jonka vahvuuksia pitää hyödyntää entistä tehokkaammin.

Ohjelmassa painotetaan myös maahanmuuttajien kotouttamisjärjestelmän tehostamista ja etnisten suhteiden parantamista. Tavoitteena on edistää moniarvoisen, monikulttuurisen ja syrjimättömän yhteiskunnan kehittymistä ja siten tukea Suomen kansainvälistymistä ja parantaa kansainvälistä kilpailukykyä.

Maahanmuuttopoliittisen ohjelman laatiminen on kirjattu pääministeri Matti Vanhasen hallituksen ohjelmaan. Ensimmäisen luonnoksen valmisteli maaherra Rauno Saaren johtama virkamiestyöryhmä juhannukseksi 2005.

Ohjelmaa käsiteltiin hallituksen iltakoulussa viime maaliskuussa. Tuolloin sen todettiin vaativan vielä joitakin työmarkkinajärjestöjen kanssa valmisteltavia täsmennyksiä, jotka on nyt tehty.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot