Mainos
Mainos

Hallitus ei käsitellyt jätelain osauudistusta

Ympäristöministeriön valmistelema muutosesitys siirtäisi kaupan ja muiden yksityisten elinkeinojen jätehuollon kunnilta tuottajien vastuulle.

Hallitus ei käsitellyt perjantaina SDP:n ministeriryhmän vastustamaa jätelain muutosesityksestä, vaan ympäristöministeri Jan-Erik Enestam poisti asian valtioneuvoston käsittelystä.

Jos hallitus olisi perjantaina äänestänyt esityksestä, SDP:n kanta olisi voittanut äänin 5-3. Istunnossa oli paikalla viisi demariministeriä ja jätelain osauusitusta kannattavia ministereitä kolme. Keskusta on tukenut ympäristöministeriön esitystä.

Enestam tuo jätelain osauudistuksen ensi viikolla valtioneuvostoon, jos eduskunnan ympäristövaliokunnalle sopii, että esitys tulee eduskuntaan aiottua myöhemmin, ministeriöstä kerrottiin.

Hallitusryhmät neuvottelivat esityksestä tällä viikolla, mutta sopua ei syntynyt. Enestam oli valmis tuomaan sen hallitukseen äänestykseen.

Ympäristöministeriön valmistelema muutosesitys siirtäisi kaupan ja muiden yksityisten elinkeinojen jätehuollon kunnilta tuottajien vastuulle. Tämä hyödyttäisi ministeriön arvion mukaan yksityisiä jätehuoltoyrityksiä.

Ministeriön arvion mukaan esitys muun muassa nostaisi kotitalouksien jätehuoltokustannuksia ja laskisi jäteveron tuottoa. Näistä syistä SDP:n ministeriryhmä vastustaa esitystä. Ryhmän mielestä jätelakia ei ole nyt syytä muuttaa, koska jätelain kokonaisuudistus on valmisteilla.

Ympäristöministeriö arvioi, että esitys toisaalta lisäisi kilpailua jätealalla, mikä voi laskea jätehuollon kustannuksia. Ympäristöyritysten liitto on kiirehtinyt jätelain osauudistuksen käsittelyä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme