Mainos
Mainos

Hallitus haluaa maininnan tunnuksettomista sotilaallisista joukoista Suomen lakiin

Hallitus haluaa sisällyttää tunnuksettomat sotilaalliset joukot Suomen lainsäädäntöön. Hallitus esittää eduskunnalle aluevalvontalain ja rikoslain muuttamista tältä osin.

Esityksessä ehdotetaan aluevalvontalakia muutettavaksi siten, että lain soveltamisalan piiriin kuuluisi myös sellainen sotilaallinen uhka, jonka valtiollista alkuperää ei voida suoraan tunnistaa esimerkiksi sotilastunnusten perusteella. Myös rikoslain alueloukkausta koskevaa säännöstä muutettaisiin kattamaan tunnuksettomat sotilaat.

– Esityksen tavoitteena on saattaa Suomen alueellisen koskemattomuuden turvaamista ja valvontaa koskeva lainsäädäntö vastaamaan kattavammin muuttunutta turvallisuustilannetta ja uudenlaisia uhkia, perustelee puolustusministeriö tiedotteessaan.

Tunnuksettomalla sotilaallisella ryhmällä tarkoitettaisiin hallituksen esityksen mukaan "sotilasosastoon rinnastettavaa, vieraan valtion lukuun, puolesta tai suostumuksella toimivaa joukkoa, joka on sotilaallisesti järjestäytynyt, varustettu tai aseistettu ja jonka valtiollista alkuperää ei voida tunnistaa".

Laissa säädettäisiin tällaisille ryhmille ehdoton kielto saapua maahan ja olla maassa.

"Vihreiden miesten mentävä aukko"

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoi tammikuussa blogissaan haluavansa selvityttää, tarvitaanko Suomessa lainsäädäntömuutoksia, joiden avulla voidaan paremmin vastata tunnuksettomaan sotilaalliseen uhkaan.

Niinistön mielestä Suomen tulee voida paremmin vastata myös sellaisen valtiollisen toimijan aiheuttamaan uhkaan, joka ei noudata kansainvälisen oikeuden periaatteita.

– Nykylainsäädännössä on vihreiden miesten mentävä aukko, Niinistö kirjoitti tammikuussa blogissaan.

Vihreiden miesten käsite nousi keskusteluun keväällä 2014, kun Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan. Tuolloin Krimille saapui tunnuksettomia sotilaita, joita yleisesti kutsuttiin vihreiksi miehiksi. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot