Mainos
Mainos

Hallitus haluaa puolittaa väkivaltaisten kuolemien määrän

Erityisesti pyritään vähentämään sairaalahoitoon johtavaa väkivaltaa sekä toistuvaa tai kerrannaisvaikutuksiltaan vakavia seurauksia aiheuttanutta väkivaltaa.

Hallitus kitkee väkivaltaa kansallisella ohjelmalla. Valtioneuvoston tänään hyväksymän ohjelman tavoitteena on puolittaa väkivaltaisten kuolemien määrä nykyisestä. Naisten väkivaltakuolemat halutaan vähentää puoleen jo lähivuosien kuluessa.

Erityisesti pyritään vähentämään sairaalahoitoon johtavaa väkivaltaa sekä toistuvaa tai kerrannaisvaikutuksiltaan vakavia seurauksia aiheuttanutta väkivaltaa. Ensi vuonna ohjelma keskittyy lapsiin ja nuoriin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen.

Rikostorjuntaneuvoston valmisteleman ohjelman tavoitteena on saada aikaan johdonmukainen laskusuunta väkivaltaa kokemaan joutuneiden määrissä, oli kyse sitten perheväkivallasta, katuväkivallasta, pienryhmäväkivallasta tai työpaikka- tai muusta väkivallasta.

Aseet pois väkivaltaisilta

Ohjelma liittää väkivallan vähentämisen myös osaksi paikallista turvallisuussuunnittelua. Poliisin tietojärjestelmän avulla paikallistetaan väkivallan keskittymät ja selvitetään mahdollisuudet vähentää väkivaltaa näillä alueilla.

Henkirikoksia yritetään vähentää muun muassa poistamalla aseen hallussapitoluvat ihmisiltä, jotka poliisi tietää väkivaltaisiksi ja alkoholisoituneiksi.

Poliisin olisi reagoitava tappouhkauksiin ja ryhdyttävä suojaaviin toimiin ainakin silloin, kun uhkaajalla on tuomio törkeästä rattijuopumuksesta tai väkivaltarikoksesta. Samoin aiotaan luoda käytännöt puuttua toistuviin väkivaltaisiin kotihälytyksiin.

Alkoholin käyttöön puututaan

Ohjelma pyrkii monin tavoin vähentämään alkoholin käyttöön liittyvää väkivaltaa. Poliisin on tarkoitus puuttua vastedes kaikissa julkisissa paikoissa sellaiseen alkoholin nauttimiseen, joka jatkuessaan voi aiheuttaa väkivallan riskitilanteita.

Yksityisillä paikoilla poliisi ja sosiaaliviranomaiset ehkäisisivät yhdessä humalajuomisen ongelmien syntymistä. Myös kansalaisten ilmoittamiskynnystä väkivaltaepäilystä halutaan laskea.

Hallitus haluaa nostaa nuorten alkoholinkäytön aloitusikää, vähentää humalakäyttöä ja korostaa vastuuta alkoholin käytössä esimerkiksi myynnin ja anniskelun ikärajojen valvonnalla, koulujen terveyskasvatuksella ja vanhemmille suunnatulla valistuksella.

Ohjelman mukaan terveydenhuollon kaikissa asiakaskontakteissa tulisi ottaa käyttöön alkoholikäytön riskien arviointi. Lisäksi päihdeongelmaisten hoitopalveluiden saatavuus turvattaisiin, hoitoon hakeutumista edistettäisiin sekä kehitettäisiin väkivaltaisille päihdehoito-ohjelmia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme