Mainos
Mainos

Hallitus ja oppositio vastakkain valtiopäivien avauskeskustelussa

Pääministeri Paavo Lipponen väläytteli jälleen uusien vaalien mahdollisuutta, jos hallitusryhmät eivät pysy ruodussa. Pääministeri uskoi kuitenkin hallituksen istuvan vaalikauden loppuun. Eduskunnassa käytiin tänään ensimmäistä kertaa ns. valtiopäivien avauskeskustelu.

Pääministerin avauksesta ei tullut suurta parlamentarismiväittelyä, mutta sitäkin kipakampi pelisääntö- ja tuuletuskeskustelu. Keskusta arvosteli Lipposen hallitusta komentoparlamentarismin ylläpidosta. Keskustan ryhmänjohtajan Mauri Pekkarisen mielestä hallitus väheksyy opposition sanomaa ja liian monessa asiassa myös eduskunnan todellisen enemmistön tahtoa. Keskustan näkemyksen mukaan hallitus luottaa ylileveisiin hartioihinsa ja katsoo, että eduskunnan on nautittava hallituksen luottamusta eikä päinvastoin.

Lipponen vastasi ärhäkästi opposition hyökkäykseen. Hän arveli Pekkarisen uskottelevan, että eduskunnassa olisi hallituspuolueet-oppositio -asetelman sijasta jokin todellinen enemmistö. Sen taakse keskusta yrittää Lipposen mielestä piiloutua. Lipponen syytti oppositiota jälleen kerran vaihtoehtojen puutteesta ja rahan tuhlaamisesta. Pääministerin mielestä keskusta kantaa kaunaa siitä, että palkkaveroa on alennettu. -Pitäkää te huoli vain omasta itsestänne ja omista esityksistänne, Lipponen toivotti. Hän sanoi hallituksen hoitavan omat tehtävänsä ja pysyvän koossa. - Jos kantti kuitenkin pettää, silloin mennään uusiin vaaleihin. Lipponen siis pitää uusia vaaleja yhtenä vaihtoehtona. Näin pääministeri haluaa pienellä uhkauksella koota hallitusrivejä.

Päivän kummallisin ja yksipuolisin keskustelu käytiin, kun Marjaana Koskinen syytti puhemiestä epätasapuolisesta puheenvuorojen jaosta ja asettumisesta Jumalan asemaan. Uosukaisen on loukkaantunut Koskiselle ja odottaa nyt häneltä anteeksipyyntöä.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme