Mainos
Mainos

Hallitus kaavailee alkoholiveron alennusta?

Pääministeri Paavo Lipponen haluaa laskea alkoholiveroa. Samalla kannalla ovat myös alkoholipolitiikasta vastaava peruspalveluministeri Eva Biaudet ja Alkon toimitusjohtaja Jaakko Uuotila. Lipposen mielestä alkoholista saatava verotuotto on turvattava, mutta alkoholin raju liikakäyttö on myös estettävä.

Pääministeri Paavo Lipposen kanta viinaveroon on selvä. Veroa on laskettava, mutta miten paljon, se jää nähtäväksi. - Nyt näyttää siltä, että on välttämätöntä laskea alkoholin verotusta, jotta ei kävisi niin, että tämä vapautuva tuonti ikäänkuin menee käsistä alkoholipoliittiselta kannalta, Lipponen perusteli.

Lipposen mielestä suomalaisten on haettava kapeaa polkua, joka turvaa verotuoton, mutta pitää myös alkoholiongelman hallinnassa.

Kun alkoholivero tuotti pari vuotta sitten valtiolle vajaa 1,3 miljardia euroa, valtiovarainministeriö arvelee summan nousevan tänä vuonna reilusti yli 1,355 miljardiin euroon. Mutta sitten verotuotto laskee, riippumatta siitä aleneeko vai nouseeko vero.

Jos veroa lasketaan, valtio saa vähemmän tuloja. Jos vero ei laske, juomat ostetaan halvemmalla vaikkapa Virosta, kun siitä tulee EU:n jäsen keväällä 2004.

Nykyinen oikeusministeri Johannes Koskinen ja Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara nostaisivat alkoholin verotusta EU:ssa. Verotuksen alentamista sen sijaan kannattavat alkoholipolitiikasta vastaava peruspalveluministeri Eva Biaudet sekä Alkon toimitusjohtaja Jaakko Uotila.

Valtiovarainministeriö olisi valmis kaksivaiheiseen alennukseen ensi vuoden alussa. Panimoliitolle ei kuitenkaan enää riitä olutveron puolittaminen. Liitto haluaa laskea veroa kahdessa vaiheessa, tänä keväänä ja ensi vuoden alussa, yhteensä 75 prosenttia.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 27.01.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme